Kamenný kříž (Varhošť)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hausnerův kříž
Základní údaje
Datum odhalení1931
Popis
Materiálkámen
Umístění
Umístěníu cesty do Varhoště, vojenský újezd Libavá
StátČeskoČesko Česko
AdresaVarhošť, okres Olomouc, Olomoucký kraj
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kamenný kříž u Varhoště, nazývaný také Hausnerův kříž, je torzo kamenného kříže, které se nachází vedle polí u cesty do bývalé zaniklé německé obce Varhošť (německy Haslicht) v pohoří Oderské vrchy ve vojenském újezdu Libavá v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Na kuželovém podstavci kříže je umístěna kamenná deska na které se nachází zachovalý německý nápis s textem, který vyzývá kolemjdoucí k zamyšlení. Kříž byl vztyčen v roce 1931 a pořídila jej tehdejší místní rodina Hausnerova. Po stranách stojí dva vzrostlé kaštany. Kamennou desku s nápisem dodala olomoucká kamenická firma Jaroslava Leo Urbana. Po vyhnání Němců z Československa a vzniku vojenského prostoru byl kříž zničen a podle stavu z roku 2021 je částečně renovovaný.[1][2][3]

Nápis[editovat | editovat zdroj]

Wohin mein lieber wandersmann

Bleib doch ein wenig stehn
Betrachte Jesu blutgen schweiss.
Dann gehe weiter deine reiss.

Errichtet von
familie Hausner
1931

J. L. Urban

V českém překladu[3]

Kam spěcháš, můj milý poutníku, zůstaň alespoň chvíli stát, pohleď na Ježíše potícího krev a pak jdi dál svou cestou.


Pořídila rodina Hausnerova 1931

J. L. Urban

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Protože se místo nachází ve vojenském prostoru, je bez povolení veřejnosti nepřístupné. Může být přístupné v rámci cykloturistické akce Bílý kámen.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACHALLA, Jindřich. Kronika Libavska. 6. vyd. [s.l.]: Ing. Hana Martínková, duben 2018. 544 s. ISBN 978-80-270-3568-7. 
  2. BERAN, Ing Pavel. Zaniklé obce po roce 1945. www.zanikleobce.cz [online]. 2006-27-02 [cit. 2021-09-02]. Dostupné online. 
  3. a b KREJČOVÁ, Jana. Varhošť (Haslicht) a samoty Stampfgrund (Štomparňa) 32 a Schwarzmühle (Schwarzův mlýn). Poodří. 2015, roč. 18, čís. 2, s. 32–41. Dostupné online.