Kašna na náměstí Svobody (Vodňany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
kašna na náměstí Svobody ve Vodňanech
Kašna v roce 2009
Kašna v roce 2009
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kašna na náměstí Svobody ve Vodňanech představuje jeden ze symbolů města.[1] Stojí v jeho centrální části. Není památkově chráněná (na rozdíl od jiných kašen na území Čech).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kašna byla zřízena v roce 1840 na původním místě sochy sv. Jana přemístěné ke kostelu.[2]

V roce 1929 došlo k podstatné úpravě podle návrhu sochaře Josefa Kvasničky, kdy byla doplněna o sochu Svobody, postavenou na pilíři v prostřední části kašny. Na sloup byly také umístěny znaky města a symboly rybářství, které město reprezentuje,[3] zemědělství a průmyslu.[4] K instalaci sochy došlo u příležitosti desátého výročí od vzniku Československa. Až do druhé světové války měla v rukou štít s českým státním znakem. Ten byl během protektorátu upraven tak, aby znak zmizel, lipové větve v druhé ruce sochy ale zůstaly.

V roce 2016 bylo rozhodnuto o obnově sochy a v květnu 2018 byla slavnostně odhalena. Došlo též k opravě schodiště po obvodu osmiboké kašny, k jejímu napojení na místní vodovod, renovaci erbů i sochy a k instalaci osvětlení objektu.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu denik.cz
  2. MOSTECKÝ, Václav. Dějiny bývalého královského města Vodňan – III. díl. Praha: Zemědělská tiskárna Praha VIII. na Žertvách 560, 1940. S. 171. 
  3. Článek na portálu denik.cz
  4. Záznam o kašně na stránkách infocentrumvodnany.cz
  5. Článek na portálu vodadnes.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]