Kašna Loď bláznů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kašna Loď bláznů
Kašna manželství, stav 2016
Kašna manželství, stav 2016
Základní údaje
AutorJürgen Weber
Rok vzniku1988
Popis
Rozměryv. 3,6 m
Materiálmramor, bronz
Umístění
Umístěníkřižovatka ulic Plobenhofstraße a Spitalgasse
StátNěmeckoNěmecko Německo
AdresaLudwigsplatz, Norimberk
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kašna Loď bláznů (německy Narrenschiffbrunnen, občas zkracováno jen na Narrenschiff) je novodobá kašna stojící na křižovatce ulic Plobenhofstraße a Spitalgasse v německém středofranském městě Norimberk. Vystavěna byla roku 1988 pod taktovkou brunšvického sochaře Jürgena Webera.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bronzové plastiky, jež byly ve dvou exemplářích (z nichž jeden stojí v dolnosaském městě Hameln)[1] odlity v umělecké slévárně Lenz, vytvořil profesor Jürgen Weber v letech 1984–1987.[2] Kašna byla v Norimberku slavnostně odhalena v roce 1988 u příležitosti výstavy umění. Její realizace byla uskutečněna díky mecenáši Kurtu Kletentreterovi. Obdobně jako Kašna manželství, která taktéž pochází z Weberovy dílny a jež byla o čtyři roky dříve vystavěna před Bílou věží na náměstí Ludwigsplatz, se i tato kašna kvůli její neobvyklé koncepci stala cílem vášnivé kritiky mezi Norimberčany.

V roce 1990 byly snahy napojit Weberovy plastiky na přívod vody a udělat z uměleckého díla kašnu v pravém slova smyslu tak, jak to zamýšlel samotný autor. Dle Webera měla mít loď funkci vodní nádrže, z jejíž okrajů měla přetékat voda, a plastiky měly být vodními chrliči. Kletentreter k tomuto záměru přispěl dalšími 300 tisíci německými markami, avšak kulturní výbor norimberského magistrátu konečnou realizaci úprav zamítl. Plastiky byly pouze vyzvednuty na vyvýšený vydlážděný konus, tyčící se nad pěší zónou.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Plastiky na kašně, které nesou typické rysy Weberovy tvorby (tj. expresivní výjevy v pohybu), vycházejí z umělecké předlohy dřevorytu od norimberského rodáka Albrechta Dürera, ilustrujícího předreformační humanistické dílo Loď Bláznů (Das Narrenschiff) od Sebastiana Branta.[3] Zobrazují mimo jiné Adama a Evu a jejich vyhnání z ráje a jiné scény. Kymácející se kocábka je metaforickým symbolem pro zemi na úplném pokraji zkázy. Pásem na okraji lodi probíhá nápis, apelující proti ničení životního prostředí a vedení válečných konfliktů.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Narrenschiffbrunnen (Nürnberg) na německé Wikipedii.

  1. Narrenschiffbrunnen in Hameln. regi-on.de [online]. [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. (německy) 
  2. HEJNA, Petr. Norimberk, město plné turistických atrakcí i míst spjatých s českými dějinami. Novinky.cz [online]. 2013-08-13 [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. 
  3. LEWE, Oliver. Das Narrenschiff in Nürnberg. Bayerl-online erleben [online]. 2019-12-12 [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. (německy) 
  4. Narrenschiffbrunnen. selected.de [online]. [cit. 2023-08-07]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]