Juan O'Gorman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Juan O'Gorman
Rodné jménoJuan O'Gorman
Narození6. července 1905
Coyoacán
Úmrtí18. ledna 1982 (ve věku 76 let)
Ciudad de México
Příčina úmrtíoběšení
Místo pohřbeníRotonda de las Personas Ilustres
BydlištěCoyoacán
Alma materMexická národní autonomní univerzita
Academy of San Carlos
Povolánímalíř a architekt
OceněníPremio Nacional de Ciencias y Artes (1972)
RodičeCecil Crawford O'Gorman
PříbuzníEdmundo O'Gorman (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Juan O'Gorman (6. července 1905 Coyoacán - 17. ledna 1982 Ciudad de México) byl mexický malíř a architekt. Představitel výtvarného muralismu a architektonického funkcionalismu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl Ir, matka Mexičanka. Otec byl malíř, takže ho brzy přivedl k zájmu o malování i architekturu. Jeho dědeček byl prvním britským konzulem v Mexiku.[1] Juan vystudoval architekturu na Národní autonomní univerzitě, absolvoval roku 1927.[2] Zpočátku tvořil ve funkcionalistickém stylu, silně ovlivněn Le Corbusierem. Jeho stavby z konce 20. let jsou označovány za první funkcionalistické domy v Latinské Americe. Prvním byl dům pro jeho otce Cecila O'Gormana v luxusní čtvrti Mexika San Ángel[3], který se zalíbil malíři Diego Riverovi, a tak O'Gormana požádal o návrh na dům pro sebe a svou ženu Fridu Kahlo. Ten je dnes nejznámější O'Gormanovou stavbou. V roce 1932 se Juan stal vedoucím odboru na ministerstvu školství, jeho tým proslul především stavbou třicítky škol ve funkcionalistickém stylu. Na konci 30. let se od architektury odvrátil a začal se intenzivně věnovat malířství, z části, dle Riverova vzoru, muralistickému. Oblíbil si mozaiky, známá je zejména ta z fasády knihovny Národní autonomní univerzity nazvaná Historia de Michoacán (1941–42), s motivy z mexických dějin. Jiná, ta z letiště v hlavním městě, byla krátce po vytvoření odstraněna, pro své antiklerikální motivy, v nichž se obráželo O'Gormanovo silně levicové zaměření. V 50. letech se k architektuře vrátil, ale změnil styl, začal propagovat organickou architekturu, kterou uplatnil především při stavbě vlastního domu, který byl ale v roce 1969 zbourán. V roce 1982 spáchal sebevraždu.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b TRAYNOR, Jessica. Juan O’Gorman, architect behind Mexico City’s most intriguing buildings. The Irish Times [online]. [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Juan O'Gorman | Mexican architect and muralist. Encyclopedia Britannica [online]. [cit. 2020-09-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Juan O'Gorman. architectuul.com [online]. [cit. 2020-09-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-10-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]