Jozef Déry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jozef Déry
Narození1865
Úmrtí13. října 1937 (ve věku 71–72 let)
XVIII. obvod
Povolánísportovec a právník
PříbuzníBela Dery (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jozef Déry, též József Déry (1865 – 13. října 1937 Pestszentlőrinc, Maďarsko) byl maďarský tabulární soudce a talentovaný malíř – samouk. Byl průkopníkem horolezectví ve Vysokých Tatrách.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Už v mládí začal navštěvovat Vysoké Tatry. Jeho tchán Edmund Téry byl známým průkopníkem tatranského horolezectví. Společně prosazovali výstavbu Téryho chaty v Malé Studené dolině .

Roku 1896 společně uskutečnily prvovýstup na Spišský štít, Zadnú Mačaciu vežu a Širokou věž. V roce 1899 přešel Déry jako první přes Žlutou lávku, v roce 1901 první zdolal Malý Pyšný štít, Loktibradu, Žlutou stěnu, Kopu nad Ohniskem, Pfinovu kopu, Sedlo za Oštěpmi a jižní hřeben Lomnického štítu.

Spišský štít pojmenovali na jeho počest Deryho štítem (německy Déryspitze maďarsky Dérycsúcs)

Ještě ve věku 70 let chodíval do hor. Zabýval se fotografováním a v časopise Turisták Lapja, který redigoval po smrti Edmunda Téryho, uveřejňoval mnohé své perokresby s tatranskými motivy.

Byl čestným předsedou Maďarského turistického spolku (Magyar Turista Egylet) a čestným předsedou Polského tovarišstva tatranského (Polskie Towarzystwo Tatrzańskie).[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jozef Déry na slovenské Wikipedii.

  1. Kto bol kto vo Vysokých Tatrách. Vysoké Tatry. Roč. X., čís. 5–6, s. 32. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]