Johann Friedrich Pfaff

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johann Friedrich Pfaff
Narození22. prosince 1765
Stuttgart
Úmrtí21. dubna 1825 (ve věku 59 let)
Halle
Alma materUniverzita v Göttingenu
PracovištěHelmstedtská univerzita
Univerzita Martina Luthera
Obormatematická analýza
PříbuzníWilhelm Pfaff (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johann Friedrich Pfaff (někdy psán Friederich; 22. prosince 176521. dubna 1825) byl německý matematik, jeden z nejvýznamnějších německých matematiků 19. století. Byl předchůdcem německé školy matematického myšlení, která pod vedením Carla Friedricha Gausse a jeho následovníků do značné míry určovala směr, kterým se matematika vyvíjela během devatenáctého století.

Rané vzdělání Pfaff získal na stuttgartské vojenské škole Carlsschule, kde se setkal s Friedrichem Schillerem, svým celoživotním přítelem. Jeho matematické schopnosti se projevily už v mládí. Studoval v Göttingenu u Abrahama Gotthelfa Kästnera a v roce 1787 odešel do Berlína a studoval praktickou astronomii u J. E. Bodeho. V roce 1788 se Pfaff stal profesorem matematiky v Helmstedtu, kde působil do roku 1810, kdy byla tato univerzita zrušena. Pak se stal profesorem matematiky na univerzitě v Halle, kde zůstal po zbytek svého života.

Pfaff studoval matematické řady a integrální počet a je známý svou prací o parciálních diferenciálních rovnicích; byl také učitelem Carla Friedricha Gausse a Augusta Möbia. Jeho dvě hlavní práce jsou Disquisitiones analyticae maxime ad calculum integralem et doctrinam serierum pertinentes (Helmstädt, 1797) a „Methodus generalis, aequationes differentiarum particularum, necnon aequationes diferencies vulgares, utrasque primi ordinis inter quotcumque variabiles integrandi“ v Abhandlungen der Königlichen Akademie der Wissenschaften zu Berlin (1814–1815).

Pfaffův bratr Johann Wilhelm Andreas Pfaff byl profesorem čisté a aplikované matematiky. Další bratr Christian Heinrich Pfaff byl profesorem medicíny, fyziky a chemie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Johann Friedrich Pfaff na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]