Jocksy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled zepředu, ze strany a zezadu

Jocksy [tʒɔksɪ] či [ʒɔksɪ]IPA (v angličtině jocks či jockstraps) jsou druh pánského spodního prádla. Zepředu jsou podobné slipům, ale zadní část je téměř volná. Přední váček drží jen pasová elastická guma a zadní dva elastické popruhy, které nespojuje žádná látka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie jocksů je nejasná, jelikož není zcela jasné, kdo je jako první navrhl. První teorie uvádí, že originálním výrobcem byl finský atlet Parvo Nakacheker, který studoval lidské tělo, a proto přišel s dokonalým spodním prádlem, jež zajistí pohodlí při jakékoliv fyzické aktivitě. Podle druhé a pravděpodobnější teorie uvedla roku 1874 jocksy na trh společnost BIKE Web Company, a sice pro sportovní účely – hlavně cyklisty při cestování po drsných ulicích Bostonu. Jocksy zaznamenaly úspěch a o nějaký čas později je začaly prodávat i další firmy. V současnosti je lze sehnat skoro u každého prodejce pánského spodního prádla.[1]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Mezi výhody jocksů patří ideální využití pro sportovní aktivity (kopírují anatomii těla, zabezpečují intimní partie, ale zároveň umožňují pokožce dýchat), lze je nosit pod upnuté kalhoty a představují ideální spodní prádlo do letních měsíců (nabízejí volnost a pocit svěžesti). Naopak k nevýhodám určitě náleží jejich odvážný vzhled, nošení v zimních měsících a při volbě špatné velikosti a materiálu také nepříjemné škrcení a řezání.[2][3]

Jedná se též o spodní prádlo úzce spojované s gay kulturou, kam pronikly s rostoucí popularitou pánského spodního prádla, staly se předmětem módního zájmu a jedním ze sexuálních stimulů vyobrazovaných v reklamách.[4]

V oblasti kontaktních sportů, jako je např. box nebo hokej, mohou jocksy obsahovat i zpevněný chránič, zejména v takových případech se označují spíše jako suspenzor,[5] neboť ochranná funkce je zde významnější než oděvní či módní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Průvodce světem pánského spodního prádla. Fresh Gay Magazine [online]. 2013-12-12 [cit. 2018-04-04]. Dostupné online. 
  2. KAŠPAR, Matěj. Průvodce stylem: jocksy [online]. Trenýrkárna.cz, 2018-03-04 [cit. 2018-04-04]. Dostupné online. 
  3. Jocksy - netradiční prádlo pro muže [online]. Podkalhoty.cz [cit. 2018-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-03. 
  4. Jockstrapy: Pánské spodní prádlo nabité sexualitou oceníte nejen v posteli, ale i při sportu. Krátká historie jednoho z nejpozoruhodnějších kusů pánského šatníku + tipy, kde koupit nejlépe. Lui [online]. 2014-03-15 [cit. 2018-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  5. Penis v pohybu: jak se vyvarovat odřeninám a pálení. iDNES.cz [online]. 2015-02-17 [cit. 2019-02-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]