Přeskočit na obsah

Jih proti Západu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jih proti Západu je jedna z největších hasičských soutěží v Jihočeském kraji a největší hasičská soutěž na Šumavě. Soutěž vznikla v roce 2019 spojením Jihočeské hasičské ligy a Západočeské hasičské ligy. K tomuto spojení došlo vůbec poprvé za celou dobu existence obou lig.[1]

Zakladatelé soutěže[editovat | editovat zdroj]

Prvními protagonisty a pořadateli soutěže bylo trio hasičů Jaroslav Mareš[2] (velitel SDH Budilov), Jaroslav Tůma ml. (SDH Čkyně)[3] a Bedřich Kubálek (SDH Budilov). Prvním velitelem soutěže byl Jaroslav Tůma ml. Celá soutěž se uskutečnila pod hlavičkou SDH Budilov v jejich areálu.

Hodnocení soutěže[editovat | editovat zdroj]

O celkovém vítězi rozhoduje součet nejlepších časů, v roce 2019 se bralo 10 nejlepších časů mužů a 5 žen z každé ligy. Po sečtení těchto časů se vítězem prvního ročníku stala Jihočeská hasičská liga.[4]

Informace o prvním ročníku[editovat | editovat zdroj]

První ročník se uskutečnil 1 a 2.6.2019 v hasičském areálu Budilov pod přesným názvem "Jih proti Západu" | STS Prachatice CUP. Soutěže se zúčastnilo 62 týmů, z čehož bylo 43 mužských týmů a 19 ženských. Prvními vítězi klání jsou v kategorii mužů tým Zahorčice, okres Strakonice a ženskou kategorii ovládly ženy Poděvousy, okres Domažlice. Během soutěžního víkendu byli vylepšeny také dosavadní rekordy místní dráhy. V kategorii mužů upravují rekord dráhy sobotní vítězové Zahorčice na čas 16,86 vteřiny. U žen padl rekord dráhy v neděli, kdy v rekordním čase 17,83 vteřiny zvítězil tým žen Hradec u Stoda.

Soutěži přihlíželi např. hejtmanka Jihočeského kraje Ing. Ivana Stráská, starostka OSH Strakonice a náměstkyně starosty KSH Jihočeského kraje Jaroslava Boukalová, velitel SDH Strakonice II a velitel jednotky města Strakonice Václav Císařovský a další.

Soutěž byla přenášena internetovou televizí Fire TV[5] a celkem ji podporovalo (finančně, materiálně nebo mediálně) okolo 30 partnerů. Na soutěži byly v roce 2019 rozdány ceny v celkové hodnotě více než 100 000 Kč.

Informace o ročníku 2020[editovat | editovat zdroj]

V roce 2020 získal sice Budilov pořadatelství soutěže, ale v důsledku opatření proti šíření nemoci covid-19 byla soutěž usnesením rady ZČHL a JČHL zrušena.

Informace o ročníku 2021[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 se SDH Budilov o pořadatelství soutěže ucházel, ale v tajné volbě pořadatelů soutěž nezískal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jihočeská hasičská liga - Novinky: Budilov 1.6. 2019. www.jchl.cz [online]. [cit. 2019-10-10]. Dostupné online. 
  2. Kozlův hasičský počin - Budilov. prachaticky.denik.cz. 2009-12-10. Dostupné online [cit. 2019-10-10]. 
  3. Jih porazil Západ! Budilov žije premiérou originálního hasičského klání. Jižní Čechy Teď.cz. 1. 6. 2019. Dostupné online. 
  4. FREGIS. Jih porazil Západ! Budilov žije premiérou originálního hasičského klání. www.jcted.cz [online]. [cit. 2019-10-10]. Dostupné online. 
  5. KUPKA, Jan. FireTV [online]. [cit. 2019-10-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]