Jicchak Hakohen Katz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jicchak ha-Kohen Katz
Tumba rabína Jicchoka HaKohena Katze na starém židovském hřbitově v Praze
Tumba rabína Jicchoka HaKohena Katze na starém židovském hřbitově v Praze
Rodné jménoJicchak ben Šimšon
Narození1550
Úmrtí30. května 1624 (12. sivanu 5384) (ve věku 74 let)
Praha
Povolánívrchní rabín
Denominacejudaismus
StátČechy
Hlavní působištěPraha
Děti
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jicchak ben Šimšon ha-Kohen Katz (hebrejsky יצחק בן שמשון הכהן כץ‎, 15501624, Praha) byl pražský rabín a dajan[1], předtím rabín ve Vídni[1] a av bejt dinMikulově. Byl komentátorem a znalcem Tóry, talmudu, halachy, midrašů i agady. Věnoval se nakladatelství, překladatalství a filantropii. Mimo jiné napsal komentář k pentateuchu v němčině, který také, zřejmě jako vůbec první, roku 1610 také celý přeložil do jidiš. Byl zetěm pražského Maharala (rabiho Löwa).

Život[editovat | editovat zdroj]

Pravděpodobně z důvodů osobní blízkosti se slavným rabínem Löwem se na sklonku 16. století stal jeho asistentem na pražském rabinátu. Působil i ve funkci obecního staršího a člena rabínského soudu. Rabiho Löwa zřejmě doprovázel coby pobočník i na slavnou audienci u císaře Rudolfa II. na Pražský hrad roku 1592.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Za svého života měl za manželky postupně dvě dcery Maharala, slavného rabína Löwa. Nejprve Leu, pátou Löwovu dceru, jež byla bezdětná. Po její smrti se Jicchak znovu oženil a vzal si její mladší sestru Feigl, Maharalovu šestou dceru. Byl tedy rabínovým „dvojnásobným“ zetěm.

S manželkou Feigl měli celkem pět dětí:

Jicchak ben Šimšon zemřel 30. května 1624[2] ve věku 74 let v Praze. Je pochován na starém židovském hřbitově na Josefově, jeho tumba se nachází v severovýchodní části hřbitova, pár kroků od náhrobku Hendl Baševiové, manželky Jakuba Baševiho.

Reference[editovat | editovat zdroj]