Jerry Mander

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jerry Mander
Narození1. května 1936
Bronx nebo Bronx County
Úmrtí11. dubna 2023 (ve věku 86 let)
Alma materWhartonova škola
Columbia Business School
Povolánísociolog, novinář, aktivista a spisovatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jerry Mander (1. května 193611. dubna 2023[1]) byl americký spisovatel, organizátor a myslitel, nejznámější svou knihou Four Arguments for the Elimination of Television (1977; česky Čtyři důvody pro zrušení televize).

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval Kolumbijskou univerzitu, obor mezinárodní obchod (ekonomika). V roce 1960 spoluzaložil a řídil sanfranciskou společnost Freeman, Mander & Gossage, zabývající se reklamou – právě zde, jak sám později poznamenal, si hlavně díky názorům jeho spolupracovníka Gossage uvědomil zneužitelnost televize a její nebezpečí. Později spolupracoval s organizací na ochranu životního prostředí Sierra Club, jíž pomáhal řídit kampaň proti výstavbě přehrady v Grand Canyonu a dalších. V roce 1971 Mander vytvořil neziskovou reklamní agenturu s názvem Public Interest Communications, zabývající se tvorbou a řízením reklamních kampaní pro ekologické, humanistické a další neziskové organizace podobného rázu. Během roku 1990 se stal ředitelem společnosti Elmwood Institute (založena Fritjofem Caprou), dále společnosti Patagonia, Inc. Je autorem řady knih, dvě vyšly i v češtině, včetně jeho známé Čtyři důvody pro zrušení televize. Působil jako vedoucí Mezinárodního fóra o globalizaci (International Forum on Globalization).

Knihy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jerry Mander Was the Groundbreaking Activism-Adman. The Nation [online]. 2023-04-19 [cit. 2023-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]