Jaroslav Studnička (podnikatel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Studnička
Narození13. října 1895
Praha
Úmrtí18. listopadu 1965 (ve věku 70 let)
Praha
Povolánízámečník a podnikatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Socha Jenky Studničkové na hrobce Studničkových̞ z roku 1934, hřbitov Praha-Řepy
Hrobka Studničkových̞, hřbitov Praha-Řepy

Jaroslav Studnička (13. října 1895 Praha18. listopadu 1965 Praha) byl český zámečník a podnikatel, spolumajitel továrny JASO na patentní zámky s vložkou a visací zámky firmy Studnička & Obrdlík v Řepích.

Život a firma[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav se narodil jako druhý syn ze čtyř dětí kočího Karla Studničky z Mníšku pod Brdy a jeho manželky Barbory, rozené Lavičkové[1]. Vyučil se strojním zámečníkem, stejně jako jeho starší bratr Karel (*1894).[2] Stal se spolumajitelem významné české továrny na visací zámky JASO Studnička & Obrdlík v Řepích. Předchůdcem a hlavním konkurentem firmy byl podnik BRANO, později spojený s americkou firmou YALE, který nabízel podobný sortiment, především visací zámky.[3]

Úspěch jejich podnikání spočíval ve výrobě vlastního patentního zámku s cylindrickou vložkou[3] značky JAS0, který zůstal nejrozšířenější v Československu i po znárodnění firmy po roce 1948. Logo firmy bylo pak zkráceno na JAS, na hlavici klíčů byl ponechán reliéf hlavy hlídacího psa, kterým se české patentní klíče vyznačovaly až do roku 1989, kdy na československý trh pronikly také jiné zahraniční značky.

Rodina a hrobka[editovat | editovat zdroj]

Rodinná hrobka na hřbitově v Praze – Řepích je z černého a bílého mramoru, se sloupovým portikem a sochou paní Jenky Studničkové v životní velikosti, byla vystavěna po její předčasné smrti roku 1934 a dosud patří k dominantám Řepského hřbitova.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]