Jaroslav Franěk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Franěk
Jaroslav Franěk v době služby na chebském letišti v roce 1921
Jaroslav Franěk v době služby na chebském letišti v roce 1921
Narození8. října 1897
Nezabudice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí1. července 1943 (ve věku 45 let)
Věznice Plötzensee
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven gilotinou
Národnostčeská
Povoláníhospodský
OceněníČeskoslovenský válečný kříž 1939
ChoťAntonie Hornochová (druhá manželka)
člen Sokola
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaroslav Franěk (známý též jako Rozvědčík, 8. října 1897 Nezabudice1. července 1943 Věznice Plötzensee) byl československý legionář a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a první světová válka[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Franěk se narodil 8. října 1897 v Nezabudicích v okrese Rakovník manželům Julii a Josefovi Fraňkovým. Vychodil měšťanskou školu v Křivoklátu a vyučil se zámečníkem. Po vypuknutí první světové války byl v roce 1915 povolán do c. a k. armády bojovat na ruskou frontu, kde na jaře 1916 přeběhl do zajetí. Okamžitě podal přihlášku do Československých legií, kam byl 5. května 1916 přijat a kde sloužil jako rozvědčík. Bojoval v bitvě u Zborova, kde byl raněn, zasypán zeminou, ale opět vyproštěn. O jeho hrdinství se ve svém díle zmiňuje generál Rudolf Medek. Po prodělaném šoku trpěl epilepsií a do roku 1919 se léčil ve francouzské nemocnici v Saigonu.

Mezi světovými válkami[editovat | editovat zdroj]

Po návratu do Československa v říjnu 1919 sloužil do roku 1923 na letišti v Chebu, poté byl přeložen do výslužby. V roce 1935 vybudoval v blízkosti rodných Nezabudic u řeky Berounky Hostinec U Rozvědčíka, kterému předcházela dřevěná bouda, a který se stal velmi oblíbeným a populárním. Mezi jeho hosty patřila i rodina Oty Pavla.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 aktivně vstoupil do protinacistického odboje v rámci Obrany národa. Vytvořil odbojovou skupinu, sháněl zbraně, které dopravoval v pivních sudech. Byl dvakrát zatčen a dvakrát propuštěn, poprvé českými četníky, podruhé gestapem, kdy mu k propuštění pomohl prodělaný epileptický záchvat. Potřetí a naposledy byl zatčen v lednu 1941 a 1. července 1943 popraven v berlínské věznici Plötzensee.

Hostinec U Rozvědčíka

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Franěk v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Postava rozvědčíka Jaroslava Fraňka se objevuje v dílech Oty Pavla. Díky pobytu Jaroslava Fraňka v Saigonu vznikla legenda, že bojoval v Indočíně, kterou do svých děl převzal i Ota Pavel. Ve filmu Zlatí úhoři jeho postavu ztvárnil Radoslav Brzobohatý, ve filmu Smrt krásných srnců Alois Švehlík.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]