Jaroslav Formánek (hudebník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaroslav Formánek
dudák Jaroslav Formánek
dudák Jaroslav Formánek
Základní informace
Narození15. února 1884
Strakonice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí28. června 1938 (ve věku 54 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatel
Nástrojedudy
RodičeJosef Formánek otec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaroslav Formánek, křtěný Jaroslav Vojtěch (15. února 1884 Strakonice[1]28. června 1938 Praha), byl český učitel hudby, dudák, hudební skladatel, spisovatel, kapelník a učitel hry na dudy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Formánek se narodil ve Strakonicích v rodině učitele Josefa Formánka a jeho ženy Anny rodem Fišerové.[1] Již jako hoch vídal různé české dudáky a vždy se jim svěřoval, že bude jednou také dudákem. Základní vzdělání zíkal ve Strakonicích, poté absolvoval vyšší reálku v Českých Budějovicích. Následně byl odveden na vojnu, kterou absolvoval v Písku, jako jednoroční dobrovolník u tamějšíhoho pěšího pluku čís. 11 a během vojenské služby působil u plukovní hudby.

Po návratu z vojny, pak kolem roku 1912 odešel do Prahy[2], kde krátce pracoval jako úředník u finaní zprávy v Běchovicích[2], poté působil na pražské konzervatoři jako profesor hry na dudy a v roce 1914 se oženil[3] s Miladou Sílovou[4].

V roce 1937 zvítězil na „rozhlasových vlnách“ nad skotskými dudáky a na základě tohoto vítězství byl přezdíván králem dudáků. Koncem měsíce června roku 1938 v Praze zemřel.

Jaroslav Formánek založil a také pracoval ve výboru krajanského spolku Švanda dudák v Praze. O hře na dudy, dudácích a české dudácké hudbě publikoval odborné studie v rukopise "Úplná škola dudácké hry".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]