Jana Kománková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana Kománková
Narození17. dubna 1974 (50 let)
Praha
Povolánínovinářka, moderátorka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana Kománková (* 17. dubna 1974) je česká novinářka a rozhlasová moderátorka.

Pracovala v časopise Rock & Pop jako redaktorka a později zástupkyně šéfredaktora (1992–2001). Od roku 1993 je moderátorkou na pražské nezávislé stanici Radio 1, kde vysílá dvakrát týdně. Dělá rozhovory s osobnostmi a vybírá hudbu do pořadů, které moderuje. OD roku 2010 vede web protisedi.cz.

Život[editovat | editovat zdroj]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Působila také v redakci časopisu Yellow vydavatelství Hachette Filipacchi, jako šéfredaktorka hudebního časopisu Report a v roce 2010 založila webový magazín Proti šedi, který i provozuje.

Od roku 1993 externě spolupracuje s dalšími médii (publikuje například texty v kulturní rubrice časopisu Reflex), a je spoluautorkou několika knih (Kmeny 90 o hudební subkultuře 90. let, Palác Akropolis o stejnojmenném pražském klubu, Když svatý pochodujou o festivalu v Glastonbury, Beaty, bigbeaty, breakbeaty o hudbě 90. let).

V srpnu 2023 napsala a vydala knihu Radio 1 - Život v éteru o historii českého soukromého rozhlasového vysílání, téhož roku vydala také audioverzi knihy, kterou načetli Jitka Ježková a Vasil Fridrich a hudbu složil Jan Čechtický.

Od února 2024 začaly přípravné práce na knize o Češích v Berlíně.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Jana Kománková žije v Praze. V letech 2013–2018 prodělala léčbu rakoviny prsu, o čemž publikovala několik článků (časopis Moje psychologie, magazín Proti šedi, web zeny.cz) a poskytla několik rozhovorů (mj. pro DVTV a Český rozhlas). Věnuje se pletení, některé její práce byly vystaveny (Textilní miniatura – Svaz slovenských výtvarníků).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]