Jan Dittrich

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Dittrich
Jan Dittrich (Časopis českých zahradníků, 1890)
Jan Dittrich (Časopis českých zahradníků, 1890)
Narození29. ledna 1801
Strupčice
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí2. července 1892 (ve věku 91 let)
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Národnostčesko-německá
Povolánízahradník, květinář, šlechtitel a podnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Dittrich (29. ledna 1801 Strupčice[1]2. července 1892 Praha) byl český zahradník, květinář, šlechtitel a podnikatel, majitel pražského zahradnictví Dittrich, posléze největšího soukromého zahradnictví v Rakousku-Uhersku. Byl prvním, kdo v celé monarchii uváděl na trh celou řadu nových rostlin (mj. chryzantémy a orchideje), zaměstnával vazače květin a stál u zrodu České společnosti pro zvelebení zahradnictví.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se do česko-německé rodiny pachtýře Caspara Dittricha a jeho manželky Kathariny, rozené Weisové.[2] po absolvování základního vzdělání nastoupil roku 1815 jako zahradnický tovaryš na zámek Jezeří nedaleko Horního Litvínova, následně pak ve Schwarzenberské zahradě ve Vídni, v zahradnickém závodě Traugotta Seidla v Drážďanech a Kanálské zahradě na Královských Vinohradech u Prahy vlastěné podnikatelem Moritzem Zdekauerem. Roku 1827 získal místo zahradníka ve Valdštejnské zahradě u Pražského hradu na Malé Straně.[3][4]

Vlastní podnikání[editovat | editovat zdroj]

V Praze se začal podílet na organizaci zahradnické spolkové činnosti. Spoluorganizoval první zahradnickou výstavu v Praze, jejíž výdělek posloužil k založení České společnosti pro zvelebení zahradnictví v letech 1842 až 1843. Dittrich pak po léta působil jako funkcionář spolku. Roku 1850 se Dittrich stal ředitelem valdštejnských zahrad. Téhož roku založil vlastní zahradnický podnik specializující se na pěstování a prodej zejména okrasných rostlin. Byl znamenitým šlechtitelem azalek, vedle běžného květinářského sortimentu byl také prvním, který v Rakouské monarchii nabídl k prodeji chryzantémy a orchideje.[2] Zaměstnával rovněž jako množná první v Praze řezače a vazače květin, čímž kytice jeho zahradnictví dosáhly mimořádné úrovně.

Prosazoval také péči a rozšiřování veřejné zeleně v Praze a zasloužil se o proces zalesňování některých oblastí v okolí města. Okolo roku 1870 se vzdal funkce ředitele Valdštejnských zahrad ve prospěch svého syna Antonína, zahradnický podnik pak převzal syn Gustav. Po Gustavově smrti roku 1870 se jeho manželka oženila se zahradníkem Josefem Donátem (1839–1889),[2] který podnik nadále rozšiřoval a ten se posléze stal největším svého druhu v Rakousku-Uhersku.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Jan Dittrich zemřel 2. července 1892 v Praze ve věku 91 let.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Jan Dittrich byl ženatý a byl otcem několika dětí. Jeho synové Gustav Dittich (1832–1870) Antonín Dittrich (1839–1897) se rovněž stali zahradníky.[2][3]

Rodinný podnik pod značkou Dittrich po vzniku Československa zanikl poté, co byl odkoupen pražským zahradnictvím Strnad, díky čemuž se pak podnik stal největším pražským zahradnictvím.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu
  2. a b c d DITTRICH Jan 29.1.1801-2.7.1892 – Personal. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2022-01-09]. Dostupné online. 
  3. a b Významní pražští zahradníci 19. století - Program - Klub Za starou Prahu. www.zastarouprahu.cz [online]. [cit. 2022-01-09]. Dostupné online. 
  4. Světozor: Illustrovany beletristicko-politicky casopis. [s.l.]: Skrejsovcky. 464 s. Dostupné online. Google-Books-ID: VIaiR5l8upsC. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]