Jakub Kydlíček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakub Kydlíček
Základní informace
Narození1985 (38–39 let)
Povoláníhudebník, dirigent, flétnista a učitel
Nástrojezobcová flétna
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jakub Kydlíček (* 1985) je český hráč na zobcovou flétnu a dirigent. Specializuje se převážně na hudbu starších stylových epoch (baroko, renesance, pozdní středověk), premiéroval však i skladby soudobých autorů.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Studoval nejprve na konzervatoři v Teplicích a v Plzni (obory zobcová flétna – Julie Braná a dirigování – Jiří Štrunc), souběžně se zabýval studiem orientalistiky na Západočeské univerzitě a obhájil disertační práci v oboru Historie. Posléze byl žákem Coriny Marti na Schola Cantorum Basiliensis ve švýcarské Basileji. Během studií absolvoval řadu masterclass u předních osobností staré hudby (Peter Holtslag, Corina Marti, Ashley Solomon, Carin van Heerden, Bert Honig,…).

Pedagogická dráha[editovat | editovat zdroj]

Vyučuje hlavní obor Hra na zobcovou flétnu na Pražské konzervatoři. Zároveň je dirigentem a uměleckým vedoucím Barokního orchestru Pražské konzervatoře (od roku 2012). V letech 2010–2016 působil také na plzeňské konzervatoři a na Západočeské univerzitě. Jako lektor vyučoval na Letní škole barokní hudby v Holešově (od 2014) a Mezinárodní letní škole staré hudby ve Valticích (od 2014). Je aktivním propagátorem zobcové flétny a řada jeho žáků se stala úspěšnými hráči a pedagogy.

Hudební praxe[editovat | editovat zdroj]

Orchestry[editovat | editovat zdroj]

Jako hráč na zobcovou flétnu spolupracoval se soubory staré hudby Collegium 1704, Collegium Marianum, Czech ensemble baroque, Barocco sempre giovanne a Capella Regia. Kromě projektů staré hudby participoval i na projektech s orchestrálními tělesy (např. orchestr BERG, Plzeňská filharmonie, Talichova komorní filharmonie). V roce 2010 provedl jako sólista českou premiéru koncertu The Ancient Chinese Beauty čínské skladatelky Chen-Yi.

Komorní soubory[editovat | editovat zdroj]

Spolu s Markem Špelinou a Julií Branou byl zakladatelem tria zobcových fléten TRE FONTANE (2008). Příležitostně spolupracoval se souborem Schola gregoriana Pragensis s Davidem Ebenem (CD "Carolus IV. - Rex et Imperator"). V roce 2009 založil svůj vlajkový soubor CONCERTO AVENTINO, se kterým nastudoval např. skladby ze sbírky Kodex Speciálník (Haydnovy hudební slavnosti 2014), či uvedl zapomenuté sonáty italského baroka pro zobcovou flétnu.

Dirigent[editovat | editovat zdroj]

Jako dirigent nastudoval české premiéry opery J. Ph. Rameau Pigmalion (Mezinárodní hudební festival Smetanova Litomyšl 2015) a Aci, Galatea e Polifemo G. F. Haendela (Národní festival Smetanova Litomyšl 2017). S Barokním orchestrem Pražské konzervatoře uvedl kromě řady instrumentálních opusů např. oratorium Jana Dismase Zelenky Sub olea pacis et palma virtutis, Velikonoční oratorium a Magnificat J. S. Bacha či velikonoční sepolcro Zpívaná rozjímání Františka Antonína Míči.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]