Ivan Argunov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivan Argunov
Narození1729
Ruské impérium
Úmrtí1802 (ve věku 72–73 let)
Moskva
Povolánímalíř
DětiJakov Argunov
Nikolay Argunov
Významná dílaPortrét neznámé ženy v ruském kroji
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivan Petrovič Argunov (Иван Петрович Аргунов, 17291802) byl ruský malíř, jeden ze zakladatelů ruské školy portrétní malby.

Ivan Argunov: Portrét neznámé ženy v ruském kroji (1784)

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl nevolnického původu a dlouhá léta pracoval jako správce nemovitostí svého pána, hraběte Šeremetěva. V letech 1746–1749 studoval malbu u německého umělce Georga Grootha a dostával lekce i od svých bratranců Fjodora Leontěviče a Fjodora Semjonoviče Argunovových, kteří působili jako malíři v Petrohradu. Ivan Argunov se věnoval především malování portrétů a ikon a v 60. letech, kdy byl na tvůrčím vrcholu, maloval mnoho ceněných portrétů ruských šlechticů i chrámových obrazů. Roku 1770 byl jmenován majordomem petrohradského a poté moskevského paláce Šeremetěvů a malování omezil. V té době však vznikl jeho vrcholný obraz Portrét neznámé ženy v ruském kroji (1784).

Argunov byl rovněž významný jako učitel malby. K jeho žákům patřili Anton Losenko, Fjodor Rokotov, Kirill Golovačevskij a Ivan Sablukov. Byl také učitelem svých synů Nikolaje a Jakova, kteří se stali malíři, a Pavla, jenž byl architektem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]