Iridárium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Iridárium (neboli zahrada kosatců) je zahrada, park nebo součást botanické zahrady, ve které jsou pěstovány kosatce. Je používána pro prezentaci různých druhů a odrůd kosatců obvykle v ucelených výsadbách. Tradice pěstování kosatců sahá do starověku, šlechtění pro komerční účely započalo v 19. století.

Iridária v České republice[editovat | editovat zdroj]

Iridárium v Průhonické botanické zahradě na Chotobuzi Botanického ústavu AV ČR patří mezi tři nejvýznamnější světová iridária. Mají základ v soukromé sbírce Milana Blažka, součástí botanické zahrady se sbírka stala v roce 1963. Milan Blažek patří k nejvýznamnějším světovým šlechtitelům kosatců, jeho odrůdy slavily úspěch v sedmdesátých a osmdesátých letech. Byl dlouholetým vedoucím Botanické zahrady. V současnosti se v Průhonické botanické zahradě pěstuje a vystavuje 3508 druhů, klonů a odrůd kosatců všech skupin. Zahrada se specializuje na prastaré a historické odrůdy.

Významná sbírka kosatců je v Botanické zahradě hl. m. Prahy[1]. Sbírku založil v sedmdesátých letech Vladimír Huml, který se na rozdíl od Průhonic soustředil především na moderní odrůdy kartáčkatých kosatců a na cibulové kosatce. V současnosti sbírka obsahuje 837 druhů a odrůd kostaců.

Menší kolekce jsou též v arboretu MZLU a Dendrologické zahradě VUKOZ.

Zahraniční zahrady[editovat | editovat zdroj]

Nejstarším iridáriem je Presby Memorial Garden v USA[2], která byla založena již ve třicátých letech tohoto století. Zahrnuje výsledky světového šlechtění kosatců a ve svém vývoji je spojena s osobnostmi, které se v Severní Americe zasloužily o tak vysokou úroveň zahradnického využití evropských kosatců, že se jim v Evropě nakonec říká „kosatce americké“.

V Evropě byla před druhou světovou válkou nejvýznamnější sbírka kosatců paní Helen von Stein-Zeppelin, vytvořená v jejím zahradnictví v Sulzburgu-Laufenu mezi Freiburgem a Basilejí. V druhé polovině 60. let byla jako celek předána do nově zakládané Botanické zahrady v Basileji-Brůg-Liflgen. Další význačnou sbírkou je po druhé světové válce založené Iridádum Botanické zahrady Ruské akademie věd v Sankt Petěrburgu. Bylo založeno známým autorem botanického zpracování rodu Iris, Dr. G. I. Rodioněnkem. Hlavni doba kvetení kosatců je v této zahradě v polovině června. Různě rozsáhlé sbírky kosatců najdeme i v řadě dalších evropských botanických zahrad.

Soutěžní zahrady[editovat | editovat zdroj]

Podobný význam jako botanické zahrady mají pro návštěvníky soutěžní zahrady. Mezi nimi je ve světovém měřítku nejvýznamnější Giardino dell’Iris ve Florencii, kosatcová zahrada Italské irisové společnosti.[3] Od roku 1957 zde každoročně probíhá hodnocení nově vyšlechtěných kultivarů zahradních kosatců.

Další soutěžní zahrada, věnovaná raným kosatcům nižšího vzrůstu, byla založena v Dunajském parku (Donaupark) ve Vídni, nedaleko známého Prátru. O zahradní kultuře Velké Británie podává svědectví nejen slavná botanická zahrada v Kew, ale i centrum hodnocení zahradních odrůd ve Wisley.

Soutěžní zahrada Středoevropské kosatcové společnosti byla v letech 2013 - 2023 v Průhonické botanické zahradě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.botanicka.cz/hlavni-stranka/pro-navstevniky/kdy-co-navstivit.html?page_id=151
  2. Archivovaná kopie. presbyirisgardens.org [online]. [cit. 2011-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-12-10. 
  3. Archivovaná kopie. www.irisfirenze.it [online]. [cit. 2011-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-08-08. 

Florius.cz - přehled rostlin pěstovaných v českých botanických zahradách