Institut světelného designu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Institut světelného designu
Základní údaje
Adresa sídlaCeletná 17, Praha, Česko (Menhartovský palác)
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Mateřská společnostČOSDAT
Identifikátory
Oficiální webwww.svetelnydesign.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Institut světelného designu (ISD) je nezisková organizace v Praze, která tvoří zázemí pro vzdělávání a rozvoj znalostí světelných techniků a popularizaci oboru mezi veřejností. Je jedním z projektů České organizace scénografů, divadelních architektů a techniků (ČOSDAT), na jehož adrese v barokním Manhardtském paláci v Celetné ulici v Praze 1 má také své sídlo.

Cílem organizace je rozvoj výuky a kvality světelného designu v Česku a popularizaci oboru mezi veřejností. Mezi jeho další stěžejní vzdělávací aktivity patří i veřejné instalace, publikační činnost, překlady, konzultace, přednášky, sympózia a účast na mezinárodních projektech a studijních pobytech.

Hlavním nástrojem k prosazení těchto cílů jsou odborné workshopy pro zainteresované jednotlivce i veřejnost, ve kterých probíhá praktickou formou výuka profesionály z oboru. Vedle toho se Institut podílí na veřejných světelných instalacích, z nichž nejznámější je osvětlení gloriety amerického velvyslanectví pro Prague Pride.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Institut světelného designu působí v osvětové a vzdělávací činnosti od roku 2008[1] pomocí těchto hlavních prostředků:

  • Workshopy
  • Cena za světelný design
  • Evropská škola světelného designu
  • Popularizace světelného designu
  • Vytváření oborové sítě profesionálů

Workshopy[editovat | editovat zdroj]

Hlavní náplní činnosti Institutu světelného designu jsou praktické dílny, které jsou vedeny renomovanými profesionály jak ze zahraniční, jako je například Nick Moran, tak výraznými osobnostmi z domácí scény. Obvykle jsou několikadenní soustředění zaměřena na jeden z aspektů problematiky světelného designu. Účastníci se tak ihned prakticky setkávají nejen s teoretickou znalostí, ale i se způsoby organizace a řešení dané problematiky. Dílny se často realizují mimo jiné ve spolupráci s festivaly, přehlídkami a kulturními akcemi.

Cena za světelný design[editovat | editovat zdroj]

Během festivalu Česká taneční platforma či dříve festivalu ZlomVaz uděluje tříčlenná mezinárodní porota od roku 2009 Cenu za světelný design[2] za divadelní představení tomu světelnému designérovi, který podle posouzení poroty nejlépe pracoval se světlem v představeních daného roku. Předními kritérii jsou kvalita technické realizace ve vztahu s originalitou a designem a jeho soulad s ostatními složkami daného představení. Udělování cen je součástí strategie, jak propagovat světelný design a pracovat na hledání kritérií jeho hodnocení v diskusi mezi znalci.

Evropská škola světelného designu[editovat | editovat zdroj]

Evropská škola světelného designu byl víceletý projekt, ve kterém spolupracovali Institut světelného designu se svou nizozemskou obdobou Instituut Lichtonwerpen[3] a slovenskou sítí pro nezávislou kulturu Anténa[4]. Ze spolupráce vzešla série devíti mezinárodních dílem v dotyčných státech. Během pražského Quadrienalle v roce 2015 se odehrávalo odborové setkání světelných designérů nazvané Light Spot[5]. Výsledkem spolupráce se stal i online kurs světelného designu v angličtině založený na práci a reflexi mnoha profesionálů z oboru. Kurs je strukturován do šesti hlavních témat, které pohlíží na světelný design z různých hledisek. Obsahuje přes 300 stran textu a značné množství doprovodného obrazového materiálu.[6]

Popularizace světelného designu[editovat | editovat zdroj]

Rozšiřování povědomí o oboru se děje jednak prostřednictvím světelných instalací pro veřejnost, jednak jejím seznamováním s problémy a obzory oboru. Mezi známými instalacemi je osvětlení gloriety zahrady amerického velvyslanectví do barev duhy, které reprezentuje duhovou vlajku LGBT hnutí pro pochod Prague Pride[7] . Jednotliví autoři přispívají do časopisu Světlo v rámci rubriky Světelný design v Kostce[8] a jsou na různých platformách vydávány rozhovory a pořádány diskuse či konference.

Vytváření oborové sítě profesionálů[editovat | editovat zdroj]

Institut buduje oborovou síť profesionálů, kteří tak mají možnost konzultovat svou práci nebo být informován o doprovodných aspektech působení na přehlídkách a konferencích po světě. Na výuku navazují diskusní setkání s umělci či exkurse, kde umělci a studenti navazují vzájemné kontakty.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]