Hudson Austin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hudson Austin
Narození26. dubna 1938
Grenada
Úmrtí24. září 2022 (ve věku 84 let)
Saint George's
Povolánípolitik a voják
Politické stranyNew Jewel Movement
Organizace revoluční výchovy a osvobození
Funkcegrenadský premiér (1983)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Hudson Austin (26. dubna 193824. září 2022[1]) byl generál Lidové revoluční armády Grenady. Po zabití Maurice Bishopa vytvořil vojenskou vládu, jejímž byl předsedou.

Mládí a politická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Hudson Austin byl členem hnutí New Jewel Movement v Grenadě. Byl jedním z prvních členů vojenského křídla strany a absolvoval vojenský výcvik v Guyaně, Trinidadu a Tobagu spolu s jedenácti dalšími Grenaďany, někdy označovanými jako "dvanáct apoštolů". Austin byl v této skupině jedinečný, protože také absolvoval výcvik v Sovětském svazu. Podílel se na revoluci v roce 1979, která založila lidovou revoluční vládu s Mauricem Bishopem v čele. Po revoluci měl Austin na starosti vojenské síly Grenady.

Státní převrat v roce 1983[editovat | editovat zdroj]

V říjnu 1983 se ve vládě zintenzivnily frakční politické problémy, zejména Bishopovo údajné upřednostňování sblížení s USA, které se střetlo s přáním Austina o přidružení k Sovětskému svazu. Tyto konflikty vedly místopředsedu vlády Bernarda Coarda k tomu, aby Maurice Bishopa uvrhl do domácího vězení a převzal kontrolu nad vládou. Austin akci podpořil. Konflikty mezi Austinem a Bishopem vznikly v roce 1979 během převratu, kdy Austin chtěl odstranit co nejvíce členů opozice, což bylo v rozporu s Bishopovým přáním nekrvavého převratu.[2] Proti zadržení Bishopa poté vypukly lidové demonstrace. Během jedné demonstrace byl Bishop propuštěn z domácího vězení. Bishop byl nakonec popraven.[3] Během celého konfliktu Jurij Andropov pokračoval v poskytování zbraní Grenadě a neudělal nic, aby pomohl Bishopovi. Bylo zjištěno, že Austin a Coard byli přinejmenším pasivně podporováni Sovětským svazem v jejich boji proti Bishopovi.[4]

Předseda Revoluční vojenské rady[editovat | editovat zdroj]

Po popravě Bishopa Austin rozpustil stávající vládu a vytvořil vojenskou radu, ve které byl předseda, která měla vládnout, „dokud nebude obnovena normalita“. Učinil rozhlasové oznámení, ve kterém tvrdil, že Bishop vedl dav k obsazení Fort Rupert, velitelství ozbrojených sil, s úmyslem eliminovat vedení NJM a armádu. „V důsledku toho,“ řekl Austin, „byly revoluční ozbrojené síly nuceny zaútočit na pevnost a v tomto procesu byly zabity následující osoby: Maurice Bishop, Unison Whiteman, Keith Hayling, Vincent Noel, Jacqueline Creft, Norris Bain a Fitzroy Bain.“ Poté vyhlásil čtyřdenní úplný zákaz vycházení a varoval lidi: „Nikdo nesmí opustit svůj dům. Každý, kdo poruší zákaz vycházení, bude zastřelen na potkání.“

Invaze na Grenadu[editovat | editovat zdroj]

Vojenská vláda trvala šest dní, dokud Spojené státy 25. října 1983 nenapadly Grenadu. Austin byl zatčen, spolu se všemi členy vlády a armády, kteří se údajně buď podíleli na rozhodnutí zabít Bishopa, nebo byli v armádním řetězci velení, který vykonával rozkazy. V roce 1986 byl spolu s Coardem a dalšími vůdci převratu odsouzen k trestu smrti, ale v roce 1991 jim byl trest změněn na doživotí.

Po roce 1991[editovat | editovat zdroj]

V roce 2007 se sice snažil o propuštění z vězení, ale nepokusil se popřít svou odpovědnost za to, co se stalo v roce 1983. V žalobě bylo řečeno, že „chápe potřebu uspokojit žalobu za ztrátu a utrpení a trauma grenadského lidu“.

Austin byl propuštěn z vězení 18. prosince 2008 spolu s Colvillem McBarnettem a Johnem Ventourem. Zemřel v roce 2022.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hudson Austin na anglické Wikipedii.

  1. SALMON, Santana. Hudson Austin the Former leader of Grenada’s People’s Revolutionary Army Forces is dead [online]. 2022-09-24 [cit. 2023-06-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BANKS, Arthur S.; DAY, Alan J.; MULLER, Thomas C. Political Handbook of the World 1998. [s.l.]: Springer 1300 s. Dostupné online. ISBN 978-1-349-14951-3. (anglicky) Google-Books-ID: D6mFCwAAQBAJ. 
  3. Grenada trying to find remains of slain Marxist PM. Associated Press [online]. 2015-03-26 [cit. 2023-06-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. VALENTA, Jiri. Grenada And Soviet/Cuban Policy: Internal Crisis And U.S./OECS Intervention. [s.l.]: Routledge 540 s. Dostupné online. ISBN 978-0-429-71796-3. (anglicky) Google-Books-ID: giqNDwAAQBAJ. 
  5. The Victoria Advocate - Vyhledávání v archivu Zpráv Google. news.google.com [online]. [cit. 2023-06-02]. Dostupné online.