Hovory s TGM (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hovory s TGM
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Délka80 minut (alternativní 73 min)
Žánrkonverzační drama / historický
ScénářPavel Kosatík
RežieJakub Červenka
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJan Budař
Martin Huba
ProdukceJakub Červenka
KameraJan Malíř
Výroba a distribuce
Premiéra18. října 2018
DistribuceBontonfilm
Hovory s TGM na FPČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Historické drama Hovory s TGM je český film, kterým roku 2018 debutoval režisér Jakub Červenka. Premiéra Hovorů, původně zamýšlená na 25. říjen 2018,[1] se uskutečnila s týdenním předstihem, už 18. téhož měsíce.

O filmu[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává během několika hodin jediného podzimního dne roku 1928, kdy prezidenta Masaryka navštíví v Topoľčiankách spisovatel Karel Čapek s posledními poznámkami před vydáním jejich společné knihy rozhovorů.

Snímek je založený hlavně na dialogu dvou hlavních postav, které se spolu procházejí v zámecké zahradě; ostatní postavy jsou pouze epizodní. Hovory vykreslují TGM jiným stylem, než je ten učebnicový; v rozhovoru s Karlem Čapkem se „president zakladatel“ jeví jako člověk z masa a kostí, obeznámený s intrikami politického prostředí i muž, který na sklonku života poznává čaro tělesné lásky.

V den premiéry se na pultech knihkupců v rámci Velkého knižního čtvrtku objevila publikace Jiný Masaryk, jejíž autor je scenárista Hovorů Pavel Kosatík.[2]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jan Budař Karel Čapek
Martin Huba Tomáš Garrigue Masaryk
Lucia Siposová služebná
Roman Luknár fotograf

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Citáty[editovat | editovat zdroj]

Mojí ambicí bylo odkrýt lidský rozměr Masaryka, ale zároveň jsme chtěli zachovat úctu, aby to nebyla dehonestace jeho osobnosti.
— Martin Huba[3]
Film zachycuje Masaryka a Čapka v konkrétní chvíli, která odpovídá historické skutečnosti jednoho zářijového dne roku 1928. Během jedné a půl hodiny se má jako ve skleněné kouli nebo drahém kameni ukázat, co v těch dvou je. Kniha a film mají asi společné, že v obou případech je důraz kladený na to, co jejich demokratismus znamená a jak nám mohou pomoci dnes.
— Pavel Kosatík[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výročí vzniku Československa. Zpravodajství. Právo. Borgis, 3. leden 2018, roč. 28, čís. 2, s. 4. Rašín i Hovory s TGM. ISSN 1211-2119. 
  2. JIRKŮ. Masaryk kladl na sebe i na jiné občas až nadlidské nároky. Byl to muž činu, říká spisovatel Pavel Kosatík, který nově reflektuje postavu prvního prezidenta. Víkend. Hospodářské noviny [online]. Economia, 12. říjen 2018 [cit. 2022-06-03]. Placený obsah. Dostupné online. 
  3. a b ČTK. Do kin jde film Hovory s TGM. Masaryka ukazuje jinak, než je známý z učebnic. Prezident kritizuje třeba "muže 28. října". Art. Hospodářské noviny [online]. Economia, rev. 2018-10-17 [cit. 2022-05-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]