Hostinec u Buroně - Mexiko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hostinec u Buroně - Mexiko
Účel stavby

restaurace, hotel, minipivovar, hudební klub

Poloha
AdresaMexiko 194, osada Mexiko, 742 85 Klimkovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hostinec u Buroně - Mexiko je populární a tradiční hostinec, který se nachází v osadě Mexiko, části města Klimkovice v okrese Ostrava-město v Moravskoslezském kraji.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Hostinec u Buroně - Mexiko je vyhlášený výletní hostinec, který má název podle chatové osady, ve které je situován. Tradice hostince, obklopeného loukami a lesy, se odvíjí od 20. let 20. století, kdy hostinský Buroň zakoupil dům a začal zde prodávat občerstvení dělníkům a zemědělcům. Hospodu vybudoval další z generace Buroňů, který jako horník přišel v dolech k úrazu a zpátky do dolů se již nevrátil. Následně ve 30. letech 20. století začal s prodejem nakládaných olomouckých tvarůžků dle vlastní receptury. Z hostince se stalo oblíbené výletní místo s tanečními zábavami a plesy. Během druhé světové války byl hostinec zavřený a po válce v roce 1945 opět zahájil provoz a stavebně se rozšířil o velký dřevěný sál. V roce 1960 byl rodině Buroňů hostinec znárodněn. Buroňovi pak bydleli v podnájmu v prvním patře domu a v restauraci vypomáhali. V roce 1990 byl majetek rodině vrácen a hostinec provozovali postupně další členové rodiny (dcera p. Buroně provdaná jako Václavíková a její syn) a obnovili původní slávu hostince Mexiko.[1][2]

Hostinec nabízí několik jídel, avšak nejpopulárnější jsou nakládané tvarůžky. Dobře naložené tvarůžky se zde podávají s cibulí, máslem a čerstvým chlebem s možností dochucení červenou paprikou nebo mletým pepřem.[1][2]

Kolem hostince vedou cyklostezky a turistické stezky vhodné i pro vozíčkáře. Místo se nachází v údolí pod kopcem Záhumenice a pod obcí Hýlov se Sanatorii Klimkovice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Mexiko za Ostravou – výletní restaurace se stoletou historií. Regiony [online]. 2014-08-15 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  2. a b JIŘÍČEK, Petr. Tvarůžky v pivu od Buroňů? Ze svačiny pro zemědělce je dnes vyhlášená specialita. Moravskoslezský deník. 2021-05-16. Dostupné online [cit. 2021-09-28].