Hodinová věž (Sarajevo)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hodinová věž
Poloha
AdresaMudželeti veliki br. 15, Baščaršija, 71000 Sarajevo, Sarajevo, Stari Grad, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hodinová věž (bosensky Sahat-kula) se nachází v historickém centru hlavního města Bosny a Hercegoviny, Sarajeva. Nachází se v blízkosti Gazi Husrev-begovy mešity. Se svojí výškou 30 m se jedná o jednu z nejvyšších hodinových věží, které byly v Bosně během období turecké nadvlády postaveny.

Hodinová věž byla postavena během správy Gazi Husrev-bega nad Sarajevem. První písemná zmínka o stavbě pochází ze 17. století ze zápisu tureckého cestovatele Evliji Čelebiho. Dvakrát byla celkem přebudována; poprvé po vyplenění Sarajeva Evženem Savojským na konci 17. století podruhé v roce 1762. Hodinový stroj, kde zde byl umístěn, byl turecké výroby. V roce 1874 byl nahrazen modernějším, který byl dovezen z Velké Británie (od společnosti Gillett & Bland). Původní byl přenesen na Vratnik do místní mešity. Další výměna se uskutečnila roku 1967. I přesto jsou hodiny seřizovány ručně.

Od roku 2006 je hodinová věž považována za kulturní památku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sarajevo Clock Tower na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]