Heroldovy sady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Heroldovy sady
LokalitaVršovice, Praha, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Rozloha1,43 ha
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Heroldovy sady (v minulosti též Městské sady a Sady Naděždy Konstatinovny Krupské) jsou veřejný park v Praze 10-Vršovicích mezi ulicemi Kodaňská, Holandská a Vršovickým náměstím. Mají výměru 1,43 hektaru a leží v nadmořské výšce 224 až 235 metrů. Jsou rozděleny na dvě části – zrekonstruovanou polovinu pod ulicí Kodaňská a prostor okolo Vršovického zámečku (Rangherky). Ze stromů dnes najdeme v parku javor mléč, lípu malolistou, borovici černou, smrk pichlavý, jasan ztepilý, trnovník akát, tis červený a jerlín japonský.

Sady jsou pojmenované podle Josefa Herolda, významného starosty Vršovic v letech 1884–1886.[1]

Historie parku[editovat | editovat zdroj]

Ve 14. století byly na místě parku vinice, část byla v majetku řádu německých rytířů. V roce 1842 Jindřich Rangheri koupil místo od barona Jakuba Wimmera. Rangheri zde vysázel morušový sad, ze kterého získával potravu pro bource morušového, kterého choval kvůli výrobě hedvábí v nově postavené dvoupatrové továrně. Po Rangheriho smrti továrna i sad zanikly a pozemky byly prodány drobným zemědělcům.

Pomník udělení městských práv Vršovicím

V roce 1882 pozemky i se zámečkem odkoupila obec a zpustlý sad byl předělán na veřejný park. Roku 1885 byly Vršovice povýšeny na městys a v parku (tehdejších Městských sadech) se konaly velké slavnosti. Od těch dob se tam tyčí kamenný jehlan, který připomíná povýšení Vršovic a zásluhy starosty Josefa Herolda.[2] Již v letech 1892–1893 byl nový park ze severní strany částečně zastavěn budovami škol. V letech 18991900 došlo k přestavbě bývalé továrny v novorenesančním stylu do podoby historického zámečku a k úpravám v jejím okolí. Byly odbourány zdi oddělující park od Vršovického náměstí a na svahu bylo zbudováno dvouramenné schodiště.

Druhá část parku pod dnešní Kodaňskou ulicí vznikla podle plánů městského zahradníka Františka Zítka mezi roky 1905–1906 a současně byl upraven také park okolo Rangherky. Plocha parku se tak rozšířila na 30 000 m². V květnu 1908 vysadila místní organizace Národní strany svobodomyslné v severní části parku Heroldovu lípu a umístila sem starostův památník.

Park byl upraven po první světové válce. Byly zde vysázeny banánovníky, které se nejen ujaly, ale v roce 1926 dokonce rozkvetly. V letech 19341935 byla opravena nejstarší část sadů. Na úkor východní části zde bylo v roce 1921 postaveno sokolské kino Vzlet, cvičiště a v roce 1932 mateřská školka.[3]

Během druhé světové války park prakticky zanikl, když zde byly vybudován kryty a požární nádrže na hasicí vodu. V roce 1947 byl původní prostor částečně obnoven. S nástupem nového režimu po roce 1948 došlo ke změně názvu z původních Heroldových sadů na Sady Naděždy Konstatinovny Krupské (manželka Vladimíra Iljiče Lenina Krupská v roce 1901 navštívila českého politika Františka Modráčka v nedaleké Černomořské ulici).[4][5][6] Teprve po roce 1989 park dostal opět jméno starosty Herolda.

V rámci obnovy sadů pod zámečkem na konci 90. let 20. století vznikla také stupňovitá fontána. Byla vytvořena podle návrhu Pavla Šimka z projekční kanceláře Florart. Fontánu tvořilo několik kruhových a polokruhových bazénků, vrcholila válci o nestejném průměru, po nichž stékala voda. Do válců byly zapuštěny segmenty z hlazeného mramoru. Stavba byla v roce 2011 demontována a v rámci generální rekonstrukce zámečku zrušena.[7]

V parku roste významný strom – Lípa republiky (vysazena 1998). Rostla zde i významná Heroldova lípa (vysazena v roce 1908, v roce pro špatný zdravotní stav odstraněna).

Knihovna v parku[editovat | editovat zdroj]

Knihovna v parku

V roce 2013 byla v parku zpřístupněna první "parková" knihovna ve Vršovicích. Každý má možnost sem přinést své knihy a odnést si svazky, které chtějí darovat dalším čtenářům.[8][9]

Stavby v okolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Josef Herold v Ottově slovníku naučném
  2. Pomník udělení městských práv Vršovicím v Heroldových sadech | Drobné památky. www.drobnepamatky.cz [online]. [cit. 2021-11-04]. Dostupné online. 
  3. VÝRUT, Karel. Kapitoly z pražské historie. Vyd. 1. vyd. Pelhřimov: Vyd. Nová Tiskárna Pelhřimov 219 s. ISBN 978-80-86559-01-8. 
  4. Změny názvů pražských sadů po roce 1989
  5. Zmínka o návštěvě N. K. Krupské u Františka Modráčka
  6. Zmínka o Krupské v Černomořské ulici
  7. Kaskádovitá fontána v Heroldových sadech - ZRUŠENO :: Pražské kašny a fontány. www.prazskekasny.cz [online]. [cit. 2021-04-09]. Dostupné online. 
  8. Praha má první knihovničku v parku. V Heroldových sadech si lze bezplatně půjčovat
  9. Knihovna v Heroldových sadech z roku 2013

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]