Haus Bodelschwingh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Haus Bodelschwingh
Poloha
AdresaMengede, NěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vodní zámek Haus Bodelschwingh

Haus Bodelschwingh je vodní zámek na okraji německého města Dortmund. Byl postaven ve 13. století rodinou von Bodelschwinghů a dodnes je v jejím vlastnictví. Zámek je vedle vodních zámků Haus Dellwig a Haus Rodenberg největším a nejvýznamnějším vodní zámkem v Dortmundu. Zámek dnes slouží jako sídlo rodiny zu Innhausen und Knyphausen. Je zapsán jako stavební památka v seznamu památek města Dortmund.[1]

Celková konstrukce zámku spočívá na kůlech z dubového dřeva. V blízkosti zámku vznikla osada Burgfreiheit Bodelschwingh, která si zachovala svou nezávislost do roku 1928. Část široce rozvětvené rodiny von Bodelschwingh pobývala později ve Velmede v Bergkamenu a na statku Haus Heyde při Unně, který byl v 19. století hlavním sídlem rodiny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vodný zámok Haus Bodelschwingh na slovenské Wikipedii.

  1. Auszug aus der Denkmalliste der Stadt Dortmund [online]. www.denkmalbehoerde.dortmund.de, 14.4.2014 [cit. 2014-05-04]. S. 67. Dostupné v archivu pořízeném dne 04-05-2014. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Martin Gerhardt: Friedrich von Bodelschwingh - Ein Lebensbild aus der deutschen Kirchengeschichte. 1. díl, Werden und Reifen, v. Bodelschwinghsche Anstalten, Bielefeld-Bethel 1950, ISBN 3-922463-08-8, S. 1-25.
  • Brink-Kloke, Henriette: Haus Bodelschwingh. v: Ministerium für Bauen und Verkehr des Landes NRW / Landschaftsverband Westfalen-Lippe: Burgen auf Ruhr. Unterwegs zu 100 Burgen, Schlössern und Herrensitzen in der Ruhrregion. Essen: Klartext Verlag, 2010, S. 48-51

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]