Gymnázium Mladá Boleslav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o osmiletém gymnáziu. O sousední škole se čtyřletým i osmiletým programem pojednává článek Gymnázium Dr. Josefa Pekaře.
Gymnázium Mladá Boleslav
Informace
ZkratkaG8MB
Právní formapříspěvková organizace
ZřizovatelStředočeský kraj
Datum založení1991
Počet žáků480
Zaměstnanci
ŘeditelRNDr. Jana Pospíšilová
ZástupceMgr. Radomír Holan
Poloha
MěstoMladá Boleslav II
AdresaPalackého 191/1, Mladá Boleslav II, 293 01, Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO62486012 (VR)
REDIZO600007413
Oficiální webwww.g8mb.cz
Obory vzdělání
Osmileté studium
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gymnázium Mladá Boleslav je veřejné všeobecné osmileté gymnázium sídlící v Mladé Boleslavi. Poskytuje denní studium pro 60 žáků v každém ročníku po 2 třídách.

Budova[editovat | editovat zdroj]

Budova osmiletého gymnázia patří k architektonickým skvostům Mladé Boleslavi. Její stavba v neobarokním slohu byla dokončena roku 1900 na místě bývalé Šámalovské zahrady a provedl ji jičínský radní a stavitel Antonín Holeček nákladem 280 000 K (tehdejších korun - pro srovnání: 1 kg cukru stál 0,8 K; ¼ kg másla bylo za 0,32 K). Společně s okolní budovou neoklasicistní banky, secesního divadla, empírové sokolovny a vedlejšího neobarokního gymnázia tvoří dominantu Palackého ulice.

Již od počátku své existence sloužila vzdělávacím účelům, zprvu jako chlapecká měšťanská škola, od konce padesátých let jako osmiletá reálka, poté jako 5. základní škola. Ta se roku 1992 přestěhovala do současných prostor po bývalé škole pro děti sovětských vojáků. Na začátku devadesátých let proběhla rekonstrukce zdevastovaného objektu pro víceleté gymnázium, jež v ní od roku 1991 sídlí dodnes. V budově se nachází celkem 38 místností (25 učeben, tělocvična, 10 kabinetů, sekretariát a ředitelna), 16 šaten, 8 sociálních zařízení, 1 bufet.

Studentské aktivity[editovat | editovat zdroj]

Na gymnáziu působí Studentská rada, do níž si volí každá třída 2 zástupce a jež zprostředkovává komunikaci mezi vedením školy a studenty a řeší jejich připomínky.

Studenti vydávají několikrát do roka časopis Školník mapující studentský život na gymnáziu. V roce 2010 získal 2. místo v soutěži O nejinspirativnější středoškolský časopis 2010.[1]

Významní absolventi[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]