Groix

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Groix
Přístav Port Tudy
Přístav Port Tudy
Groix
Groix
LokalizaceBiskajský záliv
StátFrancieFrancie Francie
• RegionBretaň
• DepartementMorbihan
Topografie
Rozloha14,82 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka8 km
Šířka3 km
Nejvyšší vrcholPointe des Chats (48 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel2 262 (2015)
Hustota zalidnění152,6 obyv./km²
Největší sídloLe Bourg
Používané jazykyfrancouzština
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Groix (bretonsky Groe) je francouzský ostrov ležící u jižního pobřeží Bretaně nedaleko města Lorient. Má rozlohu 14,82 km² a žijí na něm přes dva tisíce obyvatel. Tvoří jednu obec v rámci departementu Morbihan, největším sídlem na ostrově je Le Bourg. Obyvatelé se nazývají Groisillonnes. Původní místní dialekt bretonštiny v průběhu dvacátého století vymizel.

Ostrov je oddělen od pevniny průlivem Courreaux de Groix. Geologicky je tvořen převážně svorem, v přírodní rezervaci Françoise Le Baila se nachází také vzácný glaukofán a granáty, které daly Groix přezdívku l'île aux grenats.[1] Na severovýchodním pobřeží se nachází dlouhá písečná konvexní pláž. Maximální nadmořská výška ostrova je 48 m. Podnebí je mírné, oceánské. Na ostrově žije množství králíků, bažantů a zdivočelých koček.

Historickými památkami jsou kromě četných megalitů a nálezu vikingské pohřební lodi také maják Phare de Pen-Men, pevnost Fort Surville a kostel z 18. století zasvěcený patronu ostrova svatému Tudymu. Na jeho věži se nachází korouhvička ve tvaru tuňáka, připomínající někdejší význam rybolovu pro ekonomiku Groix.[2] V současnosti žijí obyvatelé hlavně z turismu, v letní sezóně se populace ostrova zvedne až na desetinásobek. Návštěvníkům je určena síť cyklostezek a ekomuzeum. Na ostrově se narodili spisovatelé Yann-Ber Kalloc'h a Lucien Gourong, tvořili zde malíř Étienne Buffet, Gilles Servat oslavil Groix ve svých písních, Peter May sem zasadil děj románu Entomologův odkaz. Každoročně se koná na ostrově filmový festival.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hudson Institute of Mineralogy Dostupné online
  2. Morbihan Tourism Dostupné online Archivováno 17. 5. 2018 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]