Goldmannova vila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Goldmannova vila
Goldmannova vila z Čelakovského ulice
Goldmannova vila z Čelakovského ulice
Účel stavby

Rodinné sídlo

Základní informace
SlohSecese
Architekt?
Výstavba1909-1910
Materiálzdivo
Stavitel?
StavebníkRichard Goldmann
Současný majitelSoukromý
Pojmenováno poRichard Goldmann
Poloha
AdresaČelakovského 1090/22
Chomutov, Chomutov, ČeskoČesko Česko
UliceČelakovského
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Goldmannova vila je sídelní vila v Chomutově, která byla postavena v roce 1910 v secesním slohu v Čelakovského ulici 1090/22, nedaleko Sadů Československé armády. Jde o stavbu v lukrativní lokalitě vilové čtvrti severně od centra města, od 90. let 20. století však chátrá. Jedná se o chráněnou kulturní památku. Díky dlouholetému fungování vily jako mládežnického zařízení Dům pionýrů je ve městě stavba známá jako Pionýrák.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavbu vily, rodinného sídla s kanceláří, na pozemku v Schillerově (později Čelakovského) ulici zadal okolo roku 1909 chomutovský právník židovského původu Richard Goldmann. V Chomutově se trvale usadil v roce 1888 a mezi jeho nejvýznamnější klienty patřily například městské Mannesmannovy válcovny trub a hnědouhelné důlní společnosti, díky čemuž se stal jedním z nejbohatších občanů města. Třípodlažní stavba dokončená roku 1910[2] měla bohatě zdobený interiér a fasádu, stala se také největší sídelní vilou ve městě.

Po smrti Richarda Goldmanna rodina budovu prodala. Po únoru 1948 byl dům znárodněn a působil jako zdejší pobočka ministerstva informací, od sedmdesátých let zde sídlil Dům pionýrů poskytující zázemí pro zájmové kroužky mládeže pod hlavičkou organizace Pionýr. Po sametové revoluci začala budova chátrat vinou vleklých sporů města s vlastníkem budovy, podnikem Vodní stavby. Roku 2003 přešla do soukromého vlastnictví.

Architektura stavby[editovat | editovat zdroj]

Třípatrová budova nesla bohatou secesní štukovou a sgrafitovou výzdobu, která však byla ve 2. polovině 20. století odstraněna. Na svou dobu poměrně unikátní je použití terasovité ploché střechy, stavba pak nese několik menších teras a balkonů. Čelo je zakončeno několikametrovou věží s jehlanovitou střechou. Součástí pozemku stavby je rovněž rozsáhlá zahrada.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MINAŘÍKOVÁ, Kamila. V Chomutově budou přednášet o osudech významné rodiny i zkáze Pionýráku. Chomutovský deník. 2017-04-06. Dostupné online [cit. 2021-07-05]. 
  2. Pin na nástěnce Chomutov severočesko. Pinterest [online]. [cit. 2021-07-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]