GINA System

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
GINA Software
Logo
Logo
Základní údaje
SídloBrno, Česko
Charakteristika firmy
Oblast činnostiKrizové řízení, řízení bezpečnosti.
ProduktyGINA CENTRAL, GINA TABLET, GINA GO, GINA SMART, GINA HEMS, GINA Lokátory
Identifikátory
Oficiální webwww.ginasystem.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

GINA Software je česká softwarová firma, která vznikla v Jihomoravském inovačním centru v Brně.

Softwarová mapová technologie pro počítače, tablety a mobilní zařízení, která svým uživatelům umožňuje navigaci v obtížném terénu, koordinaci týmů a výměnu informací. GINA je využívána humanitárními organizacemi a integrovanými záchrannými systémy, případně hasiči, záchrannými službami a dalšími bezpečnostními složkami. Prvního testu v praxi se dočkala už v roce 2010 při odstraňování následků zemětřesení na Haiti. Od té doby se uplatnila při řešení tsunami v Japonsku, nebo konfliktů v Sýrii, Iráku, Libyi, Afghánistánu i mnoha afrických zemích. GINA je také oficiálním dodavatelem Mírových sil OSN.[1]

K jejím hlavním produktům patří mapový software pro krizové řízení a bezpečnostní služby GINA (Geographic information assistant).[2]

Produkty[editovat | editovat zdroj]

  • GINA CENTRAL - nástroj pro řízení misí. Platforma je založena na sdílené operační mapě s okamžitými aktualizacemi. GINA Central umožňuje interakci s ostatními jednotkami v terénu a usnadňuje tak operačnímu pracovníkovi shromažďování všech dat kritických pro misi.
  • GINA TABLET - aplikace je navržená pro pomoc integrovaným záchranným složkám (policie, hasiči a záchranná služba) v terénu. Systém komunikuje s operačním centrem a poskytuje velitelům nástroje pro řízení mise a rozhodování ve všech fázích zásahu. Pro dobrovolné jednotky je k dispozici aplikace GINA Lite.
  • GINA GO - lokalizační aplikace pro zvýšení zákazníkovi bezpečnosti a sběr dat z terénu. Je k dispozici pro Android, iOS a je kompatibilní i s telefony BlackBerry. Aplikace využívá internetové připojení telefonu (4G / 3G / 2G / EDGE nebo Wi-Fi, dle dispozice) ke sdílení polohy a odeslání SOS signálu operátorům nebo vybraným příjemcům.
  • GINA SMART - mobilní aplikace určená pro mluvčí, velitele, inspektory provozu a náměstky záchranných složek. Aplikace je propojena s operačním centrem a poskytuje přehled aktuálních zásahů.
  • GINA HEMS - aplikace navržená pro pomoc leteckým záchranným službám. Systém komunikuje s operačním centrem a poskytuje pilotům i technickým členům posádky nástroje pro řízení mise a rozhodování ve všech fázích letu.
  • GINA Lokátory - sledování vozidel a personálu po celém světě pomocí systémů GINA, které jsou plně kompatibilní s GSM, GPS a Iridium lokátory.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 2010 vznikla GINA jako systém pro koordinaci záchranářů na Haiti.[3] V roce 2011 systém adaptovali pracovníci delegace EU pro mapování cholery na Haiti. Od roku 2011 společnost spolupracuje s IZS ČR. Společnost dodává služby i Evropské vesmírné agentuře (ESA).[4]

V dnešní době pomáhá v oblastech krizového řízení a bezpečnostních složkách. Od roku 2013 využívá software GINA Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje. Díky tomu se dojezdový čas při výjezdech hasičů zkrátil u třiceti procent událostí.[5] [6]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • SDGs AWARD WINNER 2019 - cena pro Absolutního vítěze ročníku 2019.[7]
  • Deloitte FAST50 2018 - zvláštní uznání v kategorii firem s významným společenským dopadem Social Impact Award.[8]
  • Galileo 2012 - regionální vítěz soutěže v oboru vesmírných evropských technologií.
  • Imagine cup 2010 - vítěz studentské soutěže v technologické oblasti. [9]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ceny SDGs znají své finalisty. Hlasujte pro nejprospěšnější projekt. Forbes [online]. 2019-05-02 [cit. 2020-03-04]. Dostupné online. 
  2. Nasazení technologie GINA zkrátilo hasičům na jižní Moravě třetinu dojezdových časů [online]. kr-jihomoravsky.cz [cit. 2013-11-04]. Dostupné online. 
  3. Filip Hlásný odlétá na Haiti [online]. praga-haiti.cz [cit. 2013-11-04]. Dostupné online. 
  4. Hašek: Jihomoravský kraj klade velký důraz na zajištění zázemí pro kvalitní práci hasičů [online]. parlamentnilisty.cz [cit. 2013-11-06]. Dostupné online. 
  5. Brnenští studenti navrhli speciální mapy [online]. idnes.cz [cit. 2013-11-04]. Dostupné online. 
  6. Hasičům pomůže zásahový tablet [online]. ceskatelevize.cz [cit. 2013-11-04]. Dostupné online. 
  7. Asociace společenské odpovědnosti A-CSR [online]. [cit. 2020-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-03-04. 
  8. Fast 50: Nejrychleji ve střední Evropě rostl český výrobce 3D tiskáren Prusa Research | Deloitte Česká republika. stránka členské firmy Deloitte (jméno stránky, které zůstává skryté pro ostatní návštěvníky) [online]. [cit. 2020-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-03-04. 
  9. Start up GINA pomáhá hasičům [online]. ihned.cz [cit. 2013-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]