Fulgencio Martínez García

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Fulgencio Martínez García
Kněz a mučedník
Narození14. srpna 1911
Ribera de Molina, Španělsko
Úmrtí4. října 1936 (ve věku 25 let)
Espinardo, Murcia, Španělsko
Svátek4. říjen
Blahořečen13. října 2013, Complex Educatiu, Tarragona, Benedikt XVI.
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Fulgencio Martínez García (14. srpna 1911, Ribera de Molina4. října 1936, Murcia) byl španělský římskokatolický kněz, františkánský terciář a mučedník. Katolická církev ho uctívá jako blahoslaveného.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 14. srpna 1911 v Ribera de Molina v regionu Murcia jako nejstarší z jedenácti dětí. Byl pokřtěn následující den na svátek Nanebevzetí Panny Marie ve farnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Rodinné prostředí, ve kterém žil mu dalo pevnou křesťanskou formaci a v brzkém věku cítil povolání ke kněžství. Dne 13. ledna 1919 přijal z rukou biskupa Vicenta Alonsa Salgady svátost biřmování a 29. května přijal první svaté přijímání.

Ve dvanácti letech vstoupil do semináře San José de Murcia. V semináři prokázal své lidské a duchovní kvality, kterými si získal úctu svých představených. Během prázdnin s dalšími seminaristy vydával a řídil týdeník L'Ideale. Jako seminarista se také stal členem Sekulárního františkánského řádu. V letech 1933-1934 absolvoval vojenskou službu. Dne 15. června 1935 byl vysvěcen na kněze. Svou primiční mši sloužil v rodné farnosti na Slavnost Těla a Krve Páně.

Byl jmenován farářem ve vesnici La Paca. Byl vzorným knězem který např. navštěvoval domy farníků či pomáhal chudým.

Po vypuknutí Španělské občanské války a počátku pronásledování katolické církve byl 18. července 1936 jako jeden z mnoha kněží zatčen. O den později byl převezen do věznice v Lorce, kde byl prohlášen za politického vězně a obviněn ze spiknutí proti vládnímu režimu spolu s dalšími obyvateli La Paca. Dne 28. září byl převezen do kostela svatého Jana v Murcii, který byl přeměněn na vězení a zde byl také souzen lidovým soudem. Jeho rodina žádala jeho propuštění ale z důvodu jeho kněžství jejich žádosti nebylo vyhověno. Dne 2. října byl vynesen rozsudek ve znění trestu smrti. Rozsudek přijal s klidem a odpustil svým věznitelům.

Ráno 4. října byl odveden na střelnici ve čtvrti Espinardo. Odmítl mít zavázané oči a je známo že před zastřelením vyznával jméno Krista. Pohřben byl téhož večera.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Roku 1963 byl v cartagenské diecézi zahájen jeho proces blahořečení. Do procesu byli zařazeni také další diecézní kněz a dva františkáni.

Dne 10. prosince 2010 uznal papež Benedikt XVI. jejich mučednictví. Blahořečeni byli 13. října 2013.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]