František Prokop Šimek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Prokop Šimek
Narození9. února 1882
Březová
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí3. června 1942 (ve věku 60 let)
Kounicovy koleje
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Příčina úmrtípopraven zastřelením
Národnostčeská
Povoláníduchovní
Představenstvatajemník biskupa Gorazda
Nábož. vyznáníŘímskokatolická církev, od 1920 Církev československá husitská, od 1926 Pravoslaví
ChoťAnna Kolomazníková
RodičeJosef Šimek a Anna Kmentová
Příbuznídeset sourozenců
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jméno a příjmení František Šimek má více nositelů

František Prokop Šimek (9. února 1882 Březová3. června 1942 Kounicovy koleje) byl moravský pravoslavný farář a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

František Prokop Šimek se narodil 9. února 1882 v Březové na uherskohradišťsku v početné rodině zemědělce a hostinského Josefa Šimka a Anny rozené Kmentové. Vystudoval české gymnázium v Uherském Hradišti, kde v roce 1900 maturoval. Vystudoval osm semestrů práv, pak se ale rozhodl přestoupit na bohosloveckou fakultu olomoucké univerzity a v roce 1909 byl vysvěcen na římskokatolického kněze. Do roku 1919 vystřídal několik církevních zaměstnání na Moravě, v roce 1920 pak působil jako státní úředník v Humenném. V témže roce přestoupil k Církvi československé husitské a sloužil jako zatímní duchovní a farář v Přerově. V roce 1926 po rozkolu v přerovské náboženské obci přestoupil na Pravoslaví a stal se tajemníkem biskupa Gorazda. V roce 1932 odešel na vlastní žádost do výslužby. V roce 1920 se oženil s učitelkou Annou Kolomazníkovou, kterou poznal v Humenném.[1] Jediná dcera se manželům v roce 1922 narodila mrtvá.[2]

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 se společně s manželkou Annou zapojil František Prokop Šimek do protinacistického odboje v řadách přerovské organizace Petiční výbor Věrni zůstaneme. Oba zejména organizovali sbírky na pomoc rodinám zatčených a popravených odbojářů. Po zradě parašutisty Ferdinanda Čihánka došlo postupně k rozkrytí celé odbojové sítě a dne 31. května 1942 byl František Prokop Šimek zatčen gestapem. Zatčena byla i Anna Šimková. Oba byli dne 3. června téhož roku na brněnských Kounicových kolejích popraveni. Jeho tělo bylo zpopelněno o den později v brněnském krematoriu. František Prokop Šimek se stal prvním popraveným duchovním pravoslavné církve na území Protektorátu Čechy a Morava.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]