Frank Simon Hofmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frank Simon Hofmann
Narození27. prosince 1916
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí13. dubna 1989 (ve věku 72 let)
Auckland
Nový ZélandNový Zéland Nový Zéland
Povolánífotograf a hudebník
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Frank Simon Hofmann (František Simon Hofmann 27. prosince 1916 Praha13. dubna 1989 Auckland, Nový Zéland)[1] byl český fotograf, který byl uznáván za své umění v Evropě i na Novém Zélandu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Hofmann si vytříbil své fotografické schopnosti jako člen pražské fotografické společnosti, zatímco se věnoval jak romantickému piktorialismu, tak modernistické nové věcnosti.

Jako Žid byl Hofmann v roce 1940 kvůli vzestupu nacismu donucen uprchnout z Prahy do Spojeného království. Později se přestěhoval na Nový Zéland, kde se intenzivně zapojil do kulturní scény Aucklandu: přátelil se s umělcem Dennisem Knightem Turnerem, spisovatelem Frankem Sargesonem, houslistkou Mauricí Clare i s architektem Vernonem Brownem.

Hofmannova první samostatná výstava se uskutečnila až v roce 1959, a to na Konferenci fotografické společnosti v novozélandském městě Tauranga. Koncem osmdesátých let došlo k oživení zájmu o Hofmanna a jeho práci; viděli v něm retro ikonu novozélandského moderního vkusu. Retrospektiva z roku 1987 byla umístěna v Aberhart North Gallery v Aucklandu. V roce 1989 se jeho práce objevila v celostátní putovní výstavě, která byla v té době prezentována Národní uměleckou galerií v rámci výstavy Object & Style: Photographs from Four Decades 1930s–1960s, a znovu v roce 1992 v Auckland Art Gallery jako součást The 1950s Show.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Frank Simon Hofmann na anglické Wikipedii.

  1. Ireland, Peter. „Frank Simon Hofmann“. Dictionary of New Zealand Biography. Ministry for Culture and Heritage. Retrieved 23 April 2017. https://teara.govt.nz/en/biographies/5h27
  2. WOOD, Andrew Paul. Frank Hofmann [online]. 2016-03-24 [cit. 2016-06-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-10-02. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]