Fjodor Alexandrovič Romanov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fjodor Alexandrovič Romanov
Princ ruský
Portrét
Narození23. prosince 1898
Petrohrad, Ruské impérium
Úmrtí30. listopadu 1968 (ve věku 69 let)
Ascain, Francie
ManželkaIrina Pavlovna Palej (rozvedeni)
DynastieHolstein-Gottorp-Romanov
OtecAlexandr Michajlovič Romanov
MatkaXenie Alexandrovna
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fjodor Alexandrovič Romanov (23. prosince 1898, Petrohrad30. listopadu 1968, Ascain) byl ruský princ, vnuk cara Alexandra III. z matčiny strany a pravnuk cara Mikuláše I. z otcovy strany.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 23. prosince 1898 v Petrohradu jako syn velkoknížete Alexandra Michajloviče Romanova a velkokněžny Xenie Alexandrovny.

Dětství prožíval v Rusku a francouzském Biarritzu. Během první světové války studoval v Armádním sboru pážat. Po Říjnové revoluci byl s rodiči, sourozenci a dalšími Romanovci držen v domácím vězení v Aj-Todoru na Krymu. Poté byl osvobozen a odplul s rodinou britskou lodí HMS Marlborough.

Zpočátku žil v domě své sestry princezny Iriny Alexandrovny a jejího manžela prince Felixe Felixoviče Jusupova v Paříži. Pracoval jako taxikář a později jako architekt.

Dne 3. června 1923 se v katedrálním chrámu svatého Alexandra Něvského v Paříži oženil s princeznou Irinou Pavlovnou Palej, s dcerou velkoknížete Pavla Alexandroviče a princezny Olgou Valerianovnou Palej. Měli spolu jednoho syna:

Od roku 1930 žili odděleně a 22. července 1936 se rozvedli.

Druhou světovou válku prožil ve Velké Británii v domě své matky. Roku 1946 mu byla diagnostikována tuberkulóza. Po zlepšení svého zdraví se usadil na jihu Francie.

Žil v Biarritzu. Nedařilo se mu najít stabilní zaměstnání a žil velmi skromně.

Zemřel 30. listopadu 1968 v obci Ascain.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Романов, Фёдор Александрович na ruské Wikipedii.