Finkenberg (Šluknovská pahorkatina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Finkenberg
Hostinec Finkenbaude
Hostinec Finkenbaude

Vrchol416 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátNěmeckoNěmecko Německo
PohoříŠluknovská pahorkatina
Souřadnice
Map
Typkupa
Horninagranodiorit, dolerit
PovodíSebnice, Labe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Finkenberg (česky Pěnkavčí vrch) je kupa s nadmořskou výškou 416 m nacházející se na území města Sebnitz ve spolkové zemi Sasko. Z geomorfologického hlediska tvoří vrch jihozápadní okraj Šluknovské pahorkatiny. Zalesněný vrchol s převahou smrku ztepilého (Picea abies), který doplňují listnaté stromy, leží na severním okraji zástavby města. Jižní, jihovýchodní a východní svahy jsou příkré, z velké části zastavěné. Sahají až k řece Sebnici, podél které se rozkládá evropsky významná lokalita Lachsbach- und Sebnitztal. Na severu hraničí Finkenberg s Gerstenbergem (532 m), na západě pak s Hasenbergem (401 m) a na jihozápadě s Hornbergem (346 m). Sedlo mezi Finkenbergem a Gerstenbergem tvoří zčásti česko-německou státní hranici. Geologické podloží tvoří granodiorit: převažuje lužický, ve vrcholové části dvojslídý. Prokázaná je také žíla doleritu.[1] Přes vrchol vede zelená turistická stezka, na kterou navazuje modrá. Asi 100 metrů východně od vrcholu stojí hostinec Finkenbaude, na severním svahu pak nemocnice Sächsische Schweiz Klinik. V zástavbě jižních, jihovýchodních a východních svahů se nachází celá řada památkově chráněných budov. K nejvýraznějším patří kostel Povýšení svatého Kříže nebo budova železniční stanice Sebnitz. Přes Finkenberg vedou železniční trati Rumburk–Sebnitz a Budyšín – Bad Schandau.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geologische Karte 1:50 000 [online]. Staatsbetrieb Geobasisinformation und Vermessung Sachsen [cit. 2022-01-31]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MEICHE, Alfred. Historisch-Topographische Beschreibung der Amtshauptmannschaft Pirna. Dresden: Buchdruckerei der Wilhelm und Bertha v. Baensch Stiftung, 1927. 397 s. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]