Festival international du film d'animation

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Festival international du film d'animation
Venkovní projekce na festivalu (2014)
Venkovní projekce na festivalu (2014)
Rok založení1960
LokaceFrancie Annecy, Francie
První ročník1960
Poslední ročník2009
Oficiální stránky
Oficiální stránky festivalu

Mezinárodní festival animovaného filmu (Festival international du film d'animation (FIFA) v Annecy je nejvýznamnější světový filmový festival věnovaný výhradně animovaným filmům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Festival je pořádán ve francouzském Annecy od roku 1960. Zpočátku byl pojmenován jako Mezinárodní dny animovaného filmu (Journées internationales du cinéma d'animation) a byl pořádán každý druhý rok. Od roku 1997 probíhá každoročně. Od roku 1985 doprovází festival Mezinárodní trh animovaného filmu (Marché international du film d'animation, MIFA).

Festival, dětské dny animace a trh organizuje Mezinárodní centrum animovaného filmu (Centre international du cinéma d'animation /CICA/), které vzniklo v roce 1984 z organizace JICA. Provozuje mimo jiné dokumentační centrum (Centre de documentation) a on-line databází L'Animaquid. Dále zprostředkovává a podporuje profesionální výměny, provozuje on-line burzu pracovních příležitostí (Carrefour de la création et de l'emploi). Vydává publikace a dokumentace o animovaném filmu.

V roce 1962 CICA také podporovala založení Mezinárodní asociace animovaného filmu (L'Association internationale du film d’animation (ASIFA).

Československá účast[editovat | editovat zdroj]

Za totality byla účast na tomto festivalu v rámci spoluprace s kanadským National Film Board of Canada a Československým státním filmem pro tvůrce československé animace jedním ze vzácných „oken“ do světa. Styk s producenty a distributory a aktivní účast na trhu MIFA a v dalších organizacích byly na československé straně vyhrazeny státním úředníkům. Účast českých tvůrců v době totality byla vždy vysoká, stejně jako dnešní tvůrci animovaných filmů získávají stále větší oblibu u mezinárodního publika.[1] V roce 2024 zde budou uvedeny rovnou čtyři snímky.[2]

Ceny českým tvůrcům[editovat | editovat zdroj]

Ceny československým tvůrcům[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O slepicích a Žižkově. Festival v Annecy uvede čtyři české animované filmy. Aktuálně.cz [online]. 2024-03-18 [cit. 2024-04-29]. Dostupné online. 
  2. Žižkovská odysea, záchrana slepic i dovolenkové martyrium. Česká animace míří na prestižní festival. iROZHLAS [online]. 2024-04-02 [cit. 2024-04-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]