Fertőrákos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fertőrákos
Fertőrákos
Fertőrákos
Fertőrákos – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Fertőrákos
Fertőrákos
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha21,9 km²
Počet obyvatel2 401 (2023)[1]
Hustota zalidnění109,7 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.fertorakos.hu
PSČ9421
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fertőrákos (německy Kroisbach, chorvatsky Krojspuh) je obec v župě Győr-Moson-Sopron. Leží na pobřeží Neziderského jezera, zhruba 10 km severovýchodně od města Sopron, přímo na hranicích s Rakouskem. Obec je dnes součástí rakousko-maďarského Světového kulturního dědictví UNESCO.

V obci žije 2260 obyvatel.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Mithrasův relief
Jeskyně v lomu

Obec Fertőrákos je propojena cyklistickou stezkou s obcí Mörbisch am See v Rakousku. Vedle stezky přímo u hranice se na maďarské straně nachází tzv. Mithrasova svatyně (Mithrász-szentély). V ní je možno spatřit Mithrasův reliéf z římského období, který zde byl nalezen před rokem 1900.

V obci je již nepoužívaný kamenolom z něhož jsou nádherné vyhlídky na okolí. V jeskyních kamenolomu jsou vytvořeny koncertní sály, využívané pro koncerty vážné hudby. Každým rokem se tu koná hudební festival z děl hudebních skladatelů Liszta a Wagnera. Areál je uzavřený a mimo představení divadla přístupný za poplatek který v červenci 2018 činil pro dospělou osobu 1800HUF. V areálu lomu se též nachází, z dálky viditelný, památník Panevropského pikniku.

Na břehu jezera je přístaviště jachet a řady bungalovů. To všechno před rokem 1989 bylo vyhrazeno jen pro maďarské komunistické pohlaváry.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Detailed Gazetteer of Hungary. 30. října 2023. Dostupné online. [cit. 2023-11-05]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]