FK Mladá Boleslav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
FK Mladá Boleslav
NázevFotbalový klub Mladá Boleslav, akciová společnost
Přezdívka"Bolka"
ZeměČeskoČesko Česko
MěstoMladá Boleslav
Založen1902[1] (Studentská XI.)
1950[1] (FK Mladá Boleslav)
AsociaceČesko FAČR
BarvyMladoboleslavský SK: modrá a bílá ( ; 1910–1950)[1]
SK Aston Villa: zelená a bílá ( ; 1919–1950)[1]
FK MB: modrá a bílá ( ; od 1950)[1]
Domácí dres
Venkovní dres
Soutěž1. česká fotbalová liga
2022/239. místo
StadionMěstský stadion, Mladá Boleslav
Kapacita5 000 diváků
Vedení
PředsedaČesko Josef Dufek
TrenérČesko David Holoubek
Oficiální webová stránka
Největší úspěchy
Domácí trofejeČeský fotbalový pohár
Fortuna:Liga 2023/2024
Některá data mohou pocházet z datové položky.

FK Mladá Boleslav (celým názvem: Fotbalový klub Mladá Boleslav, a.s.) je český profesionální fotbalový klub, který sídlí v Mladé Boleslavi. Ve své historii vyhrál dvakrát český pohár. Tým hraje nejvyšší českou soutěž Fortuna ligu. Své domácí zápasy sehrává na městském stadionu Mladá Boleslav s kapacitou 5 000 diváků. Klubové barvy jsou modrá a bílá.

Jako letopočet založení klubu je tradičně uváděn rok 1902, který se dá ovšem brát spíše jako počátek mladoboleslavského fotbalu jako takového.[1] Současný fotbalový klub byl totiž založen v roce 1950 po velké fúzi městských rivalů.[2] Od sezóny 2004/05 působí v české nejvyšší fotbalové soutěži. Největšími úspěchy jsou dva triumfy v národním poháru ze sezón 2010/11 a 2015/16.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladateli kopané v Mladé Boleslavi byli podobně jako v řadě jiných měst středoškoláci (jmenovitě student místní reálky Zdeněk Ponec), kteří v roce 1902 založili kroužek nazvaný Studentská XI.[1] Ten se v roce 1907 sloučením s druhým boleslavským klubem – Čechií – přetvořil na SK Mladá Boleslav, jenž sice zanedlouho pro dluhy zanikl, ale o 3 roky později se jeho hráči stali základem nově vzniklého Mladoboleslavského SK. 19. dubna 1919 vznikl konkurenční klub Aston Villa Mladá Boleslav, jehož pokračovatelem je dnešní FK. Název byl inspirován slavným anglickým klubem a odvozením místa, kde stálo původní hřiště, "Na vile". Za první republiky se tak fanoušci dělili na příznivce "Astonky" a "Mlada" a mezi oběma mužstvy se odehrávala prestižní derby. Mlado se roku 1931 stalo "mistrem českého venkova" (obdoba 2. ligy se tehdy hrála ve 4 skupinách – další byla pražská, moravsko-slezská a slovensko-podkarpatoruská) a v kvalifikaci o ligu podlehlo moravskému mistrovi Židenicím 1:7 a 3:5. Rivalita vyvrcholila za protektorátu, kdy se oba kluby (Mlado 1942, Aston Villa nuceně přejmenovaná na Národní SK 1944) probojovaly do kvalifikace o ligu; ani jeden v ní však neuspěl (oba vypadly s SK Rakovník). Kromě těchto dvou oddílů existoval ve městě ještě Slavoj Mladá Boleslav, založený taktéž v roce 1919, po kterém ale zbyl jen název části města, kde měl své hřiště, a Meteor Čejetičky, jenž funguje dodnes jako Akuma Mladá Boleslav.

Původní fotbalový stadión Aston Villy stál od roku 1922 v "Klingerově kolonii" za později vzniklou dětskou nemocnicí. Již za první republiky se přesunul dál do Habeše, kde stojí coby "Astonka" dodnes a slouží mládeži, občas na něm mistrovské zápasy hraje rezerva FK MB. Hřiště Mladoboleslavského SK se nacházelo v těsném sousedství u dnešní Havlíčkovy ulice a v 50. letech ustoupilo zástavbě. Modernější Ústřední stadión (dnes Městský) byl postaven na velkoryse pojaté ploše v roce 1965 na tehdejším severním okraji města, později ho obklopilo panelové sídliště. Svou rozlohou je to jeden z největších sportovních areálů v ČR. Kapacita samotného fotbalového stadiónu uvnitř areálu naopak patří k menším, je zde místo pro 4.688 sedících diváků včetně VIP a novinářských míst (oficiální kapacita je udávána 5.000).

V roce 1948, v době reforem tělovýchovy, začalo slučování místních klubů. V roce 1948 vstoupila Aston Villa do Závodní sokolské jednoty Automobilové závody národní podnik Mladá Boleslav, o rok později se připojil Slavoj a Mlado hrající už pod názvem Sokol Mladoboleslavský. V roce 1950 byl klub přejmenován na Spartak Mladá Boleslav. V té době se soutěže velmi často chaoticky reorganizovaly a měnily názvy. Boleslav hrála střídavě 2. a 3. nejvyšší soutěž (druhou 1955-58, 1961-64, 1967-68). Znovu se do druhé ligy (tehdy zvané 1.ČNFL) vrátila v roce 1977 a vydržela tam celých patnáct let. Největším úspěchem té doby je vedle čtyř "bronzových" umístění ze sezón 1982/83, 1983/84, 1985/86 a 1988/89 účast ve finále Českého poháru v roce 1978, které se ke smůle Autoškody hrálo coby dvojzápas a po úvodní výhře 1:0 nad Baníkem Ostrava brankou Schuberta podlehla v odvetě 0:2.

Novější dějiny a současnost klubu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1990 se klub přejmenoval na FK Mladá Boleslav, o dva roky později, kdy se stal farmou Slavie, na FK Slavia Mladá Boleslav, v roce 1994 byl krátce pro změnu farmou Bohemians jako FK Bohemians Mladá Boleslav, o další rok později se vrátil k názvu FK Mladá Boleslav.

Po Sametové revoluci se klub nevyrovnal s novými podmínkami a prožil několikaletou krizi. Po sestupu do ČFL v roce 1992 následoval roku 1995 sestup až do divize. V sezóně 1995/96 dopadl na úplné dno, jímž bylo 9. místo v divizi C. S příchodem nového manažera Michala Doležala a trenéra Karla Stannera se hned následující rok podařilo postoupit zpátky do ČFL a za rok rovnou do 2. ligy. V dalších letech vzrostla podpora města a firmy Škoda Auto. Tři roky hrála Mladá Boleslav v dolní polovině tabulky, již roku 2002 měla ale nakročeno k postupu. Po podzimu soutěž vedla, leč o náskok přišla a skončila třetí. Postupové ambice se naplnily až v roce 2004, kdy se město i klub dočkaly historického postupu do nejvyšší soutěže. V nováčkovském roce Mladá Boleslav na 14. místě jen o šest bodů unikla sestupu.

V další sezóně, 2005/06, dosáhl klub díky lepším vzájemným zápasům se Slavií Praha překvapivého druhého místa, a vybojoval si tím účast v 2. předkole Ligy mistrů v sezóně 2006/07, po vypadnutí v 3. předkole došla Mladá Boleslav přes Olympique Marseille, který senzačně porazila dvěma brankami až v posledních 5 minutách, do základní skupiny Poháru UEFA. I další rok dosáhla Mladá Boleslav na medaili, tentokrát bronzovou, a zopakovala si účast v Poháru UEFA. Vyřadila v předkole favorizované Palermo (opět gólem Sedláčka v nastavení a vítězným rozstřelem na hřišti soupeře) a opět se dostala do základní skupiny Poháru UEFA. V lize se ale Boleslavi v sezóně 2007/08 nedařilo a skončila až 7. Vypadla i ve čtvrtém kole Poháru ČMFS, a tak se po dvou letech nedostala do evropských pohárů.

Před sezónou 2008/09 Boleslav výrazně posílila kádr a po polovině sezóny byla na druhém místě ligové tabulky. Předpokládalo se, že bude stíhat Slavii v boji o titul. Jenomže na jaře přišlo rapidní zhoršení, místo trenéra Hapala přišel osvědčený Dušan Uhrin ml., ale ani ten nedokázal, i přes několik slušných výsledků, Mladé Boleslavi zajistit pohárové příčky. Na těch se držela ještě po 29. kole, až porážka se Spartou 0:3 v závěrečném kole znamenala pád na 6. místo.

V následující sezóně 2009/10, přišel obdobný nezdar jako v sezóně předešlé. Uhrin dostal důvěru od vedení, aby mužstvo vedl i v nadcházející sezóně, nakonec ale po střídavých úspěších v zimě na vlastní žádost odešel. Sezónu dotrénoval asistent Karel Stanner, ale protože se opět vždy po 4-5 kolech periodicky opakovaly série výborných a mizerných výsledků, na lepší než 8. místo to nestačilo. Jako již tradičně přišlo i brzké vypadnutí v domácím poháru, a tak byla pohárová Evropa znovu v nedohlednu.

První velkou trofej přinesla klubu až sezóna 2010/11, kdy Mladá Boleslav po vítězstvích v Trutnově 2:1, Kunicích 2:1 na penalty, dvojzápasech se Sokolovem 0:3 a 4:0 na penalty, Plzní 2:1 a 2:1 a Kroměříží 1:1 a 3:1 postoupila do finále Českého poháru, v němž porazila Sigmu Olomouc po výsledku 1:1 v dramatickém penaltovém rozstřelu, pokračujícím až do sedmé série, 4:3. S pohárem získala i vstupenku do Evropské ligy, na kterou v lize opět nedosáhla, když po vydařeném podzimu a slabším jaru skončila na 5. místě. Jarní část už nedotrénoval Karel Stanner, jehož po pěti ligových porážkách v řadě na poslední tři zápasy vystřídal Ladislav Minář. Mladoboleslavští dokázali v jediné sezóně třikrát (v lize 4:3 a dvakrát v pohárovém čtvrtfinále) porazit mistrovskou Viktorii Plzeň. Do klubu přicházela řada cizinců, v A-mužstvu se jich objevilo v soutěžních zápasech hned deset.

Ročník 2011/12 začal nevydařeným vystoupením proti kyperskému AEK Larnaca (0:3 venku a 2:2 doma), v lize Mladá Boleslav skončila pod vedením trenéra Miroslava Koubka na 4. místě, ze kterého znovu postoupila do pohárové Evropy, byť až dodatečně po vyloučení Sigmy Olomouc z evropských soutěží kvůli korupční aféře. Hvězdou se stal autor 16 gólů Jan Chramosta, který byl v létě dokonce povolán do reprezentačního A mužstva, ale těžké zranění den po zveřejnění nominace přerušilo jeho fotbalovou kariéru téměř na rok.

Další sezónu 2012/13 však postihla klub neuvěřitelná série těžkých zranění (Smejkal, Rolko, Janíček, Zahustel, Chramosta, Magera, Dosoudil, Brunclík, Šírl a další byli vyřazeni na mnoho měsíců) a prakticky celý rok Boleslav stěží lepila sestavu. V Evropské lize přešla přes slabý islandský klub Thór Akureyri 3:0 a 1:0, ale v dalším kole nestačila na Twente Enschede (dvakrát 0:2). V lize se jí především vinou zdravotní kalamity nedařilo a s nejhorším bodovým ziskem od roku 2005 skončila až osmá. Na podzim vystřídal trenéra Koubka na lavičce znovu sportovní ředitel klubu Ladislav Minář. Zato v poháru se po dvou letech probojovala přes Čáslav, Třinec, Slovácko a Spartu znovu do finále, v němž po remíze 2:2 podlehla v šesté sérii penaltového rozstřelu Jablonci 4:5.

Historické názvy[editovat | editovat zdroj]

Studentské fotbalové oddíly[editovat | editovat zdroj]

Zdroj:[1]

  • 1902Studentská XI.
  • 1907 – fúze s SK Čechie Mladá BoleslavSK Mladá Boleslav (Sportovní klub Mladá Boleslav)
  • 1907?/08? – zánik

Mladoboleslavský SK (modrobílé klubové barvy)[1][editovat | editovat zdroj]

Zdroj:[1][2]

SK Aston Villa Mladá Boleslav (zelenobílé klubové barvy)[1][editovat | editovat zdroj]

Zdroj:[1][2]

  • 1919SK Aston Villa Mladá Boleslav (Sportovní klub Aston Villa Mladá Boleslav)
  • 1941NSK Mladá Boleslav (Národní sportovní klub Mladá Boleslav)
  • 1945SK Aston Villa Mladá Boleslav (Sportovní klub Aston Villa Mladá Boleslav)
  • 1948JTO Sokol Aston Villa Mladá Boleslav (Jednotná tělovýchovná organisace Sokol Aston Villa Mladá Boleslav)
  • 1949JTO Sokol Mladá Boleslav (Jednotná tělovýchovná organisace Sokol Mladá Boleslav)
  • 1950 – zánik

FK Mladá Boleslav (modrobílé klubové barvy)[1][editovat | editovat zdroj]

Zdroj:[1][2]

  • 1950 – vznik FK po sloučení klubů SK Aston Villa, Mladoboleslavský SK, SK Slavoj Mladá Boleslav (1919–1950) a SK Meteor Čejetičky (1919–1950)
  • 1950ZSJ AZNP Mladá Boleslav (Závodní sokolská jednota Automobilové závody národní podnik Mladá Boleslav)
  • 1953DSO Spartak AZNP Mladá Boleslav (Dobrovolná sportovní organisace Spartak Automobilové závody národní podnik Mladá Boleslav)
  • 1957TJ Spartak Mladá Boleslav AZNP (Tělovýchovná jednota Spartak Mladá Boleslav Automobilové závody národní podnik)
  • 1965TJ Škoda Mladá Boleslav (Tělovýchovná jednota Škoda Mladá Boleslav)
  • 1971TJ AŠ Mladá Boleslav (Tělovýchovná jednota Auto Škoda Mladá Boleslav)
  • 1990FK Mladá Boleslav (Fotbalový klub Mladá Boleslav)
  • 1992FK Slavia Mladá Boleslav (Fotbalový klub Slavia Mladá Boleslav)
  • 1994FK Bohemians Mladá Boleslav (Fotbalový klub Bohemians Mladá Boleslav)
  • 1995FK Mladá Boleslav, a.s. (Fotbalový klub Mladá Boleslav, akciová společnost)

Soupiska[editovat | editovat zdroj]

Aktuální k 26. únor 2024
# Pozice Hráč
1 B Česko Matouš Trmal
2 O Česko Martin Suchomel
4 O Česko David Šimek
5 Z Zambie Benson Sakala
6 Z Česko Ladislav Kodad
7 Z Česko Patrik Žitný
8 Z Česko Marek Matějovský
9 Ú Bahrajn Abdalláh Júsuf Hilál
10 Z Česko Tomáš Ladra
11 Z Česko Jakub Fulnek
14 O Česko Tomáš Král
15 O Ukrajina Mykola Jarosh
17 O Česko Marek Suchý
18 Ú Česko Matěj Pulkrab
# Pozice Hráč
20 Z Nigérie Solomon John
21 Z Česko Lukáš Fila
22 Z Česko Antonín Vaníček
23 Z Česko Vasil Kušej
26 O Slovensko Andrej Kadlec
27 Z Česko Vojtěch Kubista
29 Ú Česko Matyáš Vojta
30 Z Česko Daniel Mareček
31 O Česko Dominik Kostka
32 Ú Gambie Lamin Jawo
33 B Česko Jan Šeda
44 O Česko Ondřej Karafiát
70 Ú Česko Jan Buryán
99 B Česko Petr Mikulec


Změny v kádru v zimním přestupovém období 2023-2024[editovat | editovat zdroj]

Příchody
Poz. Nár. Hráč Věk Odkud přišel Typ
O Česko Martin Suchomel 21 Česko AC Sparta Praha pokračující hostování
Ú Česko Jan Buryán 18 Česko posun z B-týmu
Ú Česko Matyáš Vojta 19 Česko posun z B-týmu
Z Česko Lukáš Fila 20 Česko FC Vysočina Jihlava přestup
Odchody
Poz. Nár. Hráč Věk Kam odešel Typ
O Francie Florent Poulolo 27 Česko SK Dynamo České Budějovice hostování
Ú Česko Lukáš Mašek 19 Česko MFK Chrudim hostování

B-tým[editovat | editovat zdroj]

Aktuální k 8. říjen 2023
# Pozice Hráč
1 B Česko David Kořán
3 O Česko Matyáš Coňk
4 O Česko Vojtěch Poláček
5 O Česko Martin Rulc
8 Z Česko Patrik Dohalský
9 Ú Česko Petr Hradec
10 Ú Česko Tobiáš Gregor
11 Ú Česko Daniel Howard
12 O Česko Milan Novák
# Pozice Hráč
14 Z Česko Jan Vostřel
17 Ú Česko Denis Kaulfus
21 O Česko Adam Tichý
24 Z Česko Filip Šoufek
25 O Česko Šimon Tvrdý
30 O Česko Adam König
33 B Česko Václav Valín
36 Ú Česko Jakub Peterka

Úspěchy A–týmu[editovat | editovat zdroj]

Domácí medaile (2)
Menší úspěchy

Známí hráči[editovat | editovat zdroj]

Významní trenéři[editovat | editovat zdroj]

Zde jsou uvedeni trenéři Mladé Boleslavi, kteří během svého působení zaznamenali významnější úspěch.

Jméno Roky působení Úspěchy
Milan Bokša 2004 Vítěz 2. ligy (2003/04) a postup do 1. ligy
Dušan Uhrin mladší 2004–7, 2009 2. místo v lize 2005/06 (nejlepší umístění v historii), 3. místo v lize 2006/07,

postup do základní skupiny Poháru UEFA 2006/07

Zdeněk Ščasný 2007–8 postup do základní skupiny Poháru UEFA 2007/08
Ladislav Minář 2011, 2012–4 Vítěz českého poháru (2010/11)
Karel Jarolím 2014–2016 3. místo v lize 2013/14, vítěz českého poháru (2015/16)

Rekordy[editovat | editovat zdroj]

Nejdéle působící hráči v A-mužstvu (od roku 1955):

Nejlepší střelci v mistrovských soutěžích (od roku 1955):

Nejlepší střelci v 1. lize (od roku 2004):


Diváci

  • Nejvyšší návštěva: 8 650 diváků (jaro 2006, 1. liga, Mladá Boleslav – Sparta Praha 3:0)
  • Nejnižší návštěva: 90 diváků (jaro 1996, divize, Mladá Boleslav – Holice 2:0)
  • Nejnižší návštěva v 1.lize: 1 165 diváků (jaro 2011, Mladá Boleslav – Jablonec 1:2)
  • Nejvyšší průměr: 4 622 diváků (sezóna 2005/2006)
  • Nejnižší průměr: 224 diváků (sezóna 1995/1996)

Výsledky

  • Nejvyšší vítězství: Spartak Mladá Boleslav – Spartak Vamberk 10:0 (podzim 1959, Oblastní soutěž)
  • Nejtěžší porážka: Zbrojovka Brno – AŠ Mladá Boleslav 9:0 (jaro 1987, 1.ČNFL)

Umístění v jednotlivých sezonách[editovat | editovat zdroj]

Mladoboleslavský SK (1910–1950)[editovat | editovat zdroj]

Stručný přehled

Zdroj:[2][9][10][11]

  • 1933–1934: I. A třída – sk. ?
  • 1934–1937: Divize českého venkova
  • 1937–1944: Divize českého venkova – sk. Východ
Jednotlivé ročníky

Zdroj:[2][9][10][11]

Legenda: Z - zápasy, V - výhry, R - remízy, P - porážky, VG - vstřelené góly, OG - obdržené góly, +/- - rozdíl skóre, B - body, červené podbarvení - sestup, zelené podbarvení - postup, fialové podbarvení - reorganizace, změna skupiny či soutěže

Československo Československo (1933 – 1939)
Sezóna Liga Úroveň Z V R P VG OG +/- B Pozice
1933/34 I. A třída – sk. ? 3 ...
1934/35 Divize českého venkova 2 22 9 3 10 43 41 +2 21 5.
1935/36 Divize českého venkova 2 22 11 6 5 39 27 +12 28 3.
1936/37 Divize českého venkova 2 20 4 4 12 46 64 –18 12 11.
1937/38 Divize českého venkova – sk. Východ 2 18 9 3 6 44 36 +8 21 3.
1938/39 Divize českého venkova – sk. Východ 2 18 5 4 9 50 61 –11 14 8.
Protektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava (1939 – 1944)
Sezóna Liga Úroveň Z V R P VG OG +/- B Pozice
1939/40 Divize českého venkova – sk. Východ 2 18 10 4 4 55 43 +12 24 2.
1940/41 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 8 3 11 56 63 –7 19 10.
1941/42 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 14 5 3 69 46 +23 33 1.
1942/43 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 12 1 9 61 56 +5 25 4.
1943/44 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 6 1 15 56 68 –12 13 12.
1944/45 Fotbalová liga se nehrála, stejně tak i nižší fotbalové soutěže.

Poznámky:

  • 1941/42: Ve finále o mistra Českého venkova se Mladoboleslavský SK utkal s vítězem západní skupiny SK Rakovník. Ve dvojutkání rakovnickým podlehl celkovým poměrem 4:7 (1. zápas – 1:1, 2. zápas – 3:6).

SK Aston Villa Mladá Boleslav (1919–1950)[editovat | editovat zdroj]

Stručný přehled

Zdroj:[2][9][10][11]

Jednotlivé ročníky

Zdroj:[2][9][10][11]

Legenda: Z - zápasy, V - výhry, R - remízy, P - porážky, VG - vstřelené góly, OG - obdržené góly, +/- - rozdíl skóre, B - body, červené podbarvení - sestup, zelené podbarvení - postup, fialové podbarvení - reorganizace, změna skupiny či soutěže

Československo Československo (1936 – 1939)
Sezóna Liga Úroveň Z V R P VG OG +/- B Pozice
1936/37 I. A třída – sk. ? 3 ...
1937/38 Divize českého venkova – sk. Východ 2 18 7 4 7 42 37 +5 18 6.
1938/39 Divize českého venkova – sk. Východ 2 18 7 4 7 49 59 –10 18 5.
Protektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava (1939 – 1944)
Sezóna Liga Úroveň Z V R P VG OG +/- B Pozice
1939/40 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 2 9 7 43 50 –7 13 8.
1940/41 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 11 1 10 67 61 +6 23 6.
1941/42 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 15 2 5 71 31 +40 32 2.
1942/43 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 8 4 10 64 63 +1 20 6.
1943/44 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 17 3 2 89 34 +55 37 1.
1944/45 Fotbalová liga se nehrála, stejně tak i nižší fotbalové soutěže.
Československo Československo (1945 – 1949)
Sezóna Liga Úroveň Z V R P VG OG +/- B Pozice
1945/46 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 11 1 10 65 47 +18 23 4.
1946/47 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 14 3 5 65 36 +29 31 2.
1947/48 Divize českého venkova – sk. Východ 2 22 10 3 9 71 64 +7 23 6.
1948 Zemská soutěž – sk. B 2 11 6 2 3 27 18 +9 14 2.
1949 Oblastní soutěž – sk. B 2 26 11 7 8 83 66 +17 29 5.

Poznámky:

  • 1943/44: Ve finále o mistra Českého venkova se SK Aston Villa utkala s vítězem západní skupiny SK Rakovník. Ve dvojutkání rakovnickým podlehla celkovým poměrem 2:6 (1. zápas – 1:4, 2. zápas – 1:2).

FK Mladá Boleslav (1950– )[editovat | editovat zdroj]

CeStručný přehled

Zdroj:[2][9][10][11]

Jednotlivé ročníky

Zdroj:[2][9][10][11]

Legenda: Z - zápasy, V - výhry, R - remízy, P - porážky, VG - vstřelené góly, OG - obdržené góly, +/- - rozdíl skóre, B - body, červené podbarvení - sestup, zelené podbarvení - postup, fialové podbarvení - reorganizace, změna skupiny či soutěže

Československo Československo (1950 – 1993)
Sezóna Liga Úroveň Z V R P VG OG +/- B Pozice
1950 Oblastní soutěž – sk. B 3 22 14 2 6 72 45 +27 30 1.
1951 Krajská soutěž – Praha, sk. B 2 18 13 1 4 65 29 +36 27 1.
1952 Krajský přebor – Praha–východ 2 22 15 2 5 80 41 +39 32 3.
...
1955 Celostátní československá soutěž – sk. A 2 22 5 3 10 25 38 –13 19 8.
1956 2. liga – sk. A 2 22 9 3 10 36 49 –13 21 8.
1957/58 2. liga – sk. A 2 33 6 3 24 49 124 –75 15 12.
1958/59 Oblastní soutěž – sk. C 3 26 13 3 10 55 49 +6 29 4.
1959/60 Oblastní soutěž – sk. C 3 26 11 5 10 71 47 +24 27 5.
1960/61 Středočeský krajský přebor 3 26 18 1 7 74 30 +44 37 1.
1961/62 2. liga – sk. A 2 22 7 6 9 30 39 –9 20 9.
1962/63 2. liga – sk. A 2 26 10 5 11 44 49 –5 25 10.
1963/64 2. liga – sk. A 2 26 3 4 19 21 63 –42 10 14.
1964/65 Středočeský krajský přebor 3 26 12 7 7 42 23 +19 31 3.
1965/66 Divize C 3 26 14 8 4 44 20 +24 36 2.
1966/67 Divize C 3 26 15 8 3 58 20 +38 38 1.
1967/68 2. liga – sk. A 2 26 5 3 18 23 62 –39 13 13.
1968/69[12] Divize C 3 26 13 5 8 36 29 +7 31 3.
1969/70 3. liga – sk. B 3 30 8 11 11 35 35 0 27 10.
1970/71 3. liga – sk. B 3 30 13 9 8 48 38 +10 35 5.
1971/72 3. liga – sk. A 3 30 14 9 7 43 34 +9 37 4.
1972/73 3. liga – sk. B 3 30 14 6 10 38 32 +6 34 5.
1973/74 3. liga – sk. B 3 30 12 5 13 35 37 –2 29 11.
1974/75 3. liga – sk. B 3 30 11 3 16 31 34 –3 25 14.
1975/76 3. liga – sk. B 3 30 10 6 14 26 31 –5 26 13.
1976/77 3. liga – sk. A 3 30 14 8 8 40 28 +12 36 5.
1977/78 ČNFL – sk. A 2 30 11 11 8 43 35 +8 33 5.
1978/79 ČNFL – sk. A 2 30 9 7 14 43 47 –4 25 14.
1979/80 ČNFL – sk. A 2 30 10 7 13 36 39 –3 27 12.
1980/81 ČNFL – sk. A 2 30 14 5 11 40 38 +2 33 6.
1981/82 1. ČNFL 2 30 8 6 16 38 53 –15 22 14.
1982/83 1. ČNFL 2 30 13 8 9 36 29 +7 34 3.
1983/84 1. ČNFL 2 30 13 7 10 36 37 –1 33 3.
1984/85 1. ČNFL 2 30 11 6 13 33 39 –6 28 10.
1985/86 1. ČNFL 2 30 16 5 9 52 42 +10 37 3.
1986/87 1. ČNFL 2 30 11 7 12 35 39 –4 29 5.
1987/88 1. ČNFL 2 28 8 7 12 23 33 –10 23 11.
1988/89 1. ČNFL 2 30 14 8 8 51 38 +13 36 3.
1989/90 1. ČNFL 2 30 13 7 10 51 47 +4 33 6.
1990/91 1. ČNFL 2 30 12 6 12 41 34 +7 30 8.
1991/92 Českomoravská fotbalová liga 2 30 4 11 15 23 48 –25 19 16.
1992/93 Česká fotbalová liga 3 34 12 9 13 42 49 –7 33 10.
Česko Česko (1993 – )
Sezóna Liga Úroveň Z V R P VG OG +/- B Pozice
1993/94 Česká fotbalová liga 3 34 7 17 10 38 46 –8 38 9.
1994/95 Česká fotbalová liga 3 34 7 12 15 34 53 –19 33 15.
1995/96 Divize C 4 30 11 7 12 41 38 +3 40 9.
1996/97 Divize C 4 30 23 6 1 66 16 +50 75 1.
1997/98 Česká fotbalová liga 3 34 19 7 8 41 26 +15 64 1.
1998/99 2. liga 2 30 9 7 14 33 40 +7 34 9.
1999/00 2. liga 2 30 7 12 11 31 40 –9 33 13.
2000/01 2. liga 2 30 9 9 12 34 42 –8 36 11.
2001/02 2. liga 2 30 15 7 8 40 29 +11 52 3.
2002/03 2. liga 2 30 12 10 8 35 27 +8 46 6.
2003/04 2. liga 2 30 16 7 7 50 24 +26 55 1.
2004/05 Gambrinus liga 1 30 6 13 11 26 35 –9 31 14.
2005/06 Gambrinus liga 1 30 16 6 8 50 36 +14 54 2.
2006/07 Gambrinus liga 1 30 17 7 6 48 27 +21 58 3.
2007/08 Gambrinus liga 1 30 11 9 10 37 36 +1 42 7.
2008/09 Gambrinus liga 1 30 12 10 8 39 38 +1 46 6.
2009/10 Gambrinus liga 1 30 11 6 13 47 41 +6 39 8.
2010/11 Gambrinus liga 1 30 13 7 10 49 40 +9 46 5.
2011/12 Gambrinus liga 1 30 15 5 10 49 34 +15 50 4.
2012/13 Gambrinus liga 1 30 10 8 12 34 41 –7 38 8.
2013/14 Gambrinus liga 1 30 14 8 8 54 38 +16 50 3.
2014/15 Synot liga 1 30 13 7 10 43 34 +12 46 4.
2015/16 Synot liga 1 30 16 9 5 63 37 +26 57 4.
2016/17 ePojisteni.cz liga 1 30 13 10 7 47 37 +10 49 4.
2017/18 HET liga 1 30 9 7 14 31 43 −12 34 9.
2018/19 Fortuna liga 1 30 11 9 10 52 44 +8 42 7.
2019/20 Fortuna liga 1 30 11 7 12 48 52 -4 40 10.
2020/21 Fortuna:Liga 1 34 10 13 11 40 37 +3 39 11.
2021/22 Fortuna:Liga 1 30 11 5 14 45 48 -3 38 7.
2022/23 Fortuna:Liga 1 30 9 10 11 39 42 -3 37 9.

Poznámky:

  • 1976/77: Po sezóně proběhla reorganizace nižších soutěží, 3. liga byla zrušena – prvních 9 mužstev postupovalo do 1. ČNFL (2. nejvyšší soutěž), zbylá mužstva sestoupila do příslušných divizních skupin (nově 3. nejvyšší soutěž).
  • 2018/19: Klub se v této sezóně zúčastnil play-off o evropské poháry. V play-off se postupně utkal s Teplicemi, Zlínem a Baníkem Ostravou. Právě ostravský Baník byl poslední překážkou k poslední pohárové místence. V zápase v ostravských Vítkovicích porazila Boleslav domácí tým poměrem 1:0 a zajistila si tak Evropskou ligu pro ročník 2019/20. Celkově Boleslav skončila na 7. místě.
  • 2019/20: Klub se v této sezóně zúčastnil play-off o evropské poháry. V play-off se postupně utkal s Českými Budějovicemi, Bohemians a Libercem. Právě Liberec byl poslední překážkou k poslední pohárové místence. V Liberci však Boleslav prohrála 2:0 a celkově skončila na 7. místě.
  • 2021/22: Klub se v této sezóně zúčastnil play-off o umístětní. V play-off se postupně utkal s Českými Budějovicemi a Olomoucí. Tuto skupinu Mladá Boleslav vyhrála a celkově skončila na 7. místě.

Akcionáři FK Mladá Boleslav[editovat | editovat zdroj]

Účast v evropských pohárech[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku FK Mladá Boleslav v evropských fotbalových pohárech.

Zdroj:[13]

Legenda: SEP – Středoevropský pohár, VP – Veletržní pohár, PMEZ – Pohár mistrů evropských zemí, PVP – Pohár vítězů pohárů, LM – Liga mistrů UEFA, UEFA – Pohár UEFA, EL – Evropská liga UEFA, SP – Superpohár UEFA, PI – Pohár Intertoto, IP – Interkontinentální pohár, MS – Mistrovství světa ve fotbale klubů
Pozn.: V závorce u daného ročníkového maxima je uveden přemožitel daného klubu, není-li v závorce uvedeno jinak.

Juniorka / Rezerva (FK Mladá Boleslav „B“)[editovat | editovat zdroj]

Původní rezervní B–mužstvo Mladé Boleslavi zaniklo v roce 1991. Od svého obnovení v létě 2006, kdy klub koupil třetiligovou licenci od zaniklého FC Dragoun Břevnov, hrála juniorka ČFL pod názvem FK Mladá Boleslav „B“. Jejími trenéry byli postupně Luděk Kokoška, Karel Stanner, Josef Hloušek a od léta 2010 Milan Pechanec. V roce 2012 bylo B–mužstvo přetransformováno na juniorský klub hrající nově vzniklou Juniorskou ligu. Od podzimu 2012 do ledna 2014 ji vedl Petr Vrabec, kterého vystřídal opět Milan Pechanec. Od roku 2019 je mladoboleslavské "béčko" znovuobnovené, a to kvůli zrušení projektu Juniorské ligy.[14]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j k l m n "Historie" [online]. fkmb.cz [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d e f g h i j Jindřich Horák, Lubomír Král: Encyklopedie našeho fotbalu (1896 – 1996/97), Praha, Libri 1997.
  3. "Czechoslovakia / Czech Republic - List of League Tables" [online]. rsssf.com [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. "Czech Republic - List of Cup Finals" [online]. rsssf.com [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. "Galerie vítězů" [online]. tipsport-liga.cz [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. 
  6. "Turnaj v Čelákovicích vyhrála Boleslav, ve finále dala Slavii tři góly" [online]. idnes.cz, 05.07.2008 [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. 
  7. "Fotbalisté Mladé Boleslavi vyřadili na penalty Slavii a vyhráli v Čelákovicích" [online]. idnes.cz, 19.07.2010 [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. 
  8. "Turnaj v Čelákovicích: Vítězná Boleslav předvedla nový systém" [online]. idnes.cz, 27.07.2011 [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. 
  9. a b c d e f Archiv Rudého práva, 1965-1989
  10. a b c d e f Nižší soutěže, František Kopecký (jfk-fotbal)
  11. a b c d e f Archiv soutěží, výsledkový servis Lidových novin
  12. "Rudé právo - Ročník 1969, 6/ 23, strana 6." [online]. archiv.ucl.cas.cz [cit. 2015-06-16]. Dostupné online. 
  13. "European Cups Archive" [online]. rsssf.com [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. "Juniorská liga končí, od sezony 2019/2020 se vrátí béčka" [online]. blesk.cz [cit. 2019-11-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]