Evangelický kostel (Humpolec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel v Humpolci
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevČeskobratrská církev evangelická
Současný majitelFarní sbor Českobratrské církve evangelické v Humpolci
Architektonický popis
Výstavba1851
Další informace
AdresaHumpolec, ČeskoČesko Česko
UliceHusova
Kód památky104766 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel stojí v Humpolci v bývalé čtvrti České město, dnes v Husově ulici. Jedná se o nástupce tolerančního kostela na Zichpilu. Od roku 2012 je spolu s farou a školou chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1785 došlo na Zichpilu k vystavění tolerančního kostelíka, první evangelické modlitebny v Humpolci. Jenže evangelíci se soustředili především ve čtvrti České město (dnešní Havlíčkovo náměstí a jeho okolí), Zichpil obývali především Židé (své Židovské město měli ostatně nedaleko) a katolíci (žili především v oblasti dnešního Horního a Dolního náměstí). V roce 1852 si evangelíci vystavěli na Českém městě školu a o dva roky později přibyla fara. Na přelomu 50. a 60. let 19. století přestal toleranční kostelík kapacitně vyhovovat a tak došlo v letech 1861-1862 v dnešní Husově ulici k výstavbě nového evangelického kostela. Jeho stavba byla financována především z veřejných sbírek a darů z protestantských zemí. Autorem návrhu stavby je J. Martin. V roce 1891 přibyla novorenesanční věž od J. Blechy z Karlína.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-01-23]. Identifikátor záznamu 977023068 : kostel evangelický s farou a školou. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]