Evangelický hřbitov v Kutné Hoře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický hřbitov v Kutné Hoře
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
ObecKutná Hora
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický hřbitov v Kutné Hoře se nachází na severozápadním okraji města při ulici Gruntecká, vlevo ve směru na obec Grunta, severovýchodně od obecního hřbitova.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov byl založen roku 1913, posvěcení proběhlo 28. září téhož roku. Postavil jej na žádost kutnohorského evangelického sboru stavitel F. Hrivka.

Roku 1886 byl v Kutné Hoře postaven evangelický kostel a roku 1891 vznikl farní sbor evangelické reformované církve. Poté kutnohorští evangelíci začali jednat o založení vlastního hřbitova. Do té doby byli pohřbíváni na evangelickém hřbitově v Libenicích a na městském římskokatolickém hřbitově Všech svatých, kde pro ně bylo vyhrazeno oddělení podél zdi v dolní části hřbitova. Na jaře roku 1896 bylo o založení vlastního hřbitova rozhodnuto, byl vybrán pozemek pod městským hřbitovem, který evangelická obec roku 1908 zakoupila za 2600 Korun a roku 1909 pro něj získala povolení pro stavbu. Vlastní stavba se uskutečnila roku 1913.

Hřbitov má obdélníkový tvar o rozloze přibližně 2000 m². Je obestavěný cihlovou zdí a vede k němu od gruntecké silnice stoupající přístupová cesta. Uprostřed přední, delší strany jsou kovaná železná vrata, od nich vede centrální cesta ke hřbitovní kapli. Jedná se o čtverhrannou budovu se dvěma okny se sedlovou střechou pokrytou břidlicí, která je postavena v secesním slohu. Na předním štítě nad dřevěnými dvoukřídlými dveřmi je umístěn kalich s nápisem „Pokoj vám!“.[1] Roku 2018 došlo k opravě ohradní cihlové zdi.[2]

Na hřbitově jsou pohřbeni ruští, rumunští a maďarští vojíni z 1. světové války.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sbor Českobratrské církve evangelické v Kutné Hoře. Historie: Evangelický hřbitov. 2009. Dostupné z WWW Archivováno 17. 9. 2016 na Wayback Machine..
  2. https://www.obzorykutnohorska.cz/clanek-cihlova-zed-kolem-evangelickeho-hrbitova-v-kutne-hore-potrebuje-opravy-provedou-je-technicke-sluzby-mesta
  3. Spolek pro vojenská pietní místa: Kutná Hora - Gruntecká. Ivo Šťastný, 16.04.2007. Dostupné z WWW.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]