Euroklíč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
v Schönbrunnském paláci
v Schönbrunnském paláci

Euroklíč (Euro key, Euroschlüssel) je speciálně upravený klíč a s ním spojený systém zámků, který lidem se sníženou schopností pohybu a orientace umožňuje snadno, rychle a bez bariér využívat veřejně přístupné toalety, výtahy, schodišťové plošiny a jiná obdobná zařízení a kompenzační pomůcky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Systém euroklíče zavedl v roce 1986 CBF Darmstadt (Klub pro osoby se zdravotním postižením v Darmstadtu a jeho okolí). Autorem myšlenky euroklíče je Martin Dederichs. Systém euroklíče je jednotný v celém Německu, Rakousku; Švýcarsku a dalších evropských zemích, včetně České republiky[1][2].

Euroklíč v České republice[editovat | editovat zdroj]

V rámci České republiky myšlenku Euroklíče pomáhá prosazovat Národní rada osob se zdravotním postižením České republiky. Osobám se zdravotním postižením (držitelům průkazů TP, ZTP nebo ZTP/P), lidem s určitými onemocněními a rodinám s dětmi do 3 let jsou euroklíče vydávány bezplatně na základě žádosti. Distribuční místa jsou vždy v několika městech jednotlivých krajů České republiky. Na stránkách projektu je k dispozici seznam míst, kde lze klíč použít. Uživatelé si mohou také stáhnout aplikaci pro mobilní telefon se systémem Android, který jim podle aktuální polohy zobrazí na mapě všechna dostupná místa v okolí. Použití aplikace vyžaduje připojení k Internetu.

Obdobné projekty v jiných zemích[editovat | editovat zdroj]

V mnoha evropských zemích funguje systém Euroklíče[3]. Není to však jediná a univerzální platforma. Například ve Velké Británii se používá odlišný systém pod názvem Radar Key[4].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Euroklíč: Historie [online]. [cit. 2019-11-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-11-21. 
  2. Euroklíč: O projektu [online]. [cit. 2024-02-06]. Dostupné online. 
  3. Euroklíč: Svět [online]. [cit. 2019-11-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-10-22. 
  4. A useful guide to European toilet keys [online]. Accessable: disabled accessible travel, 2019-08 [cit. 2019-11-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]