Eugène Jansson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eugène Jansson
Narození18. března 1862
farnost Jakob och Johannes
Úmrtí15. června 1915 (ve věku 53 let)
Skara
Příčina úmrtíkrvácení do mozku
Místo pohřbeníSeverní hřbitov (od 1915; 59°21′14″ s. š., 18°1′40″ v. d.)
Povolánímalíř
Významná dílaAutoportrét
Proletarian housing
Sunrise over the Rooftops. Motif from Stockholm
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eugène Fredrik Jansson (18. března 1862 Stockholm15. června 1915 Nacka) byl švédský malíř, představitel postimpresionismu.

Byl synem listonoše, rodina mu navzdory chudým poměrům dopřála umělecké vzdělání. Studoval na technické škole Konstfack a soukromé lekce mu dával malíř Edvard Perséus. Od roku 1886 byl členem uměleckého sdružení Konstnärsförbundet vedeného Karlem Nordströmem, které se vymezovalo proti oficiálním švédským výtvarným kruhům.[1] Otevřeně se hlásil k socialistickým názorům. Vedl samotářský život a trpěl chronickými zdravotními problémy v důsledku spály, kterou prodělal v dětství.[2] Malířem byl i jeho mladší bratr Adrian Jansson.

Začínal jako malíř zátiší, později se zaměřil na krajinomalbu. Jeho styl výrazně ovlivnil Edvard Munch. Maloval pohledy na noční Stockholm s modrým pozadím, měl proto přezdívku „modrý malíř“ nebo také „parafinový Jansson“ podle bledého světla pouličních lamp.[3] Bydlel v domě s výhledem na záliv Riddarfjärden, který byl jeho oblíbeným námětem. Jeho mecenášem byl bankéř Ernest Thiel, v Thielově stockholmském muzeu jsou vystavena četná Janssonova díla. V závěrečném období tvorby byl Jansson znám mužskými akty. Byl vyznavačem hnutí Friluftsvitalism, propagujícího pohyb na čerstvém vzduchu, často navštěvoval plovárnu na Skeppsholmenu, kde hledal modely. S některými udržoval i homoerotický vztah, což vyšlo najevo až dlouho po jeho smrti.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Leicester Galleries Dostupné online
  2. The Advocate Dostupné online
  3. Cleveland Art Dostupné online
  4. Homo History Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]