Ermine Street

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starověká římská silnice Ermine Street
Alternativní trasa Ermine Street
Základní údaje
Začátek Londinium; významná místa trasy: Durovigutum, Durobrivae, Causennae, Lindum, PetuariaEboracum
Celková délka311 km
RegionAnglie

Ermine Street je název důležité starověké římské silnice v Anglii, která vedla z Londýna (zvaného tehdy Londinium) přes město Lincoln (Lindum Colonia) a do Yorku (Eboracum)[1]. Zůstala jednou z význačných silnic Anglie až do doby moderní.

Účel vybudování silnice[editovat | editovat zdroj]

Města v Británii vyrostla poprvé za Římanů, k nim patřil zejména York, Chester, St. Albans, Bath, Lincoln, Gloucester a Colchester. Všechna tato významná střediska jsou i v moderní době nadále spojena systémem dávných římských vojenských cest, které do různých směrů vycházejí z Londýna: Ermine Street, Watling Street (z Londýna do Chesteru)[2] a Fosse Way (z Exeteru do Lincolnu). Tyto silnice kromě rychlých přesunů vojska Římanům umožňovaly také dopravu tak přepychového zboží, jakým bylo koření, víno či sklo z jiných částí Římské říše. Romanizace obyvatelstva, která v té době probíhala, se ale pravděpodobně týkala jen místních bohatých vrstev.[3]

Od starověku po novověk[editovat | editovat zdroj]

Ermine Street, která vedla na sever z Londýna přes Ware, Royston, Godmanchester a Ancaster do Lincolnu a dále do Yorku, přičemž řeku Humber překonávala v Brough,[4] byla vybudována velmi brzy. Postavila ji IX. legie při postupu na sever už ve 40. a 50. letech 1. století. Začínala u Bishopsgate, jedné ze sedmi bran opevněného římského Londýna, a odtud mířila na k Lincolnu. Úsek na sever od Lincolnu však později začal ztrácet na významu (například ve srovnání s Tillbridge Lane).

Ermine Street severně od A428 v hrabství Cambridgeshire

Jeden z nejlepších rovných úseků cesty se ale užívá stále, vede po něm silnice A15 mezi Lincolnem a řekou Humber.[5] Většinu starověké trasy nyní pokrývají moderní silnice, ale jsou úseky, například v hrabství Lincolnshire, po kterých se dá jít pěšky.[6]

Milník z Ermine Street poblíž Caxtonu v hrabství Cambridgeshire

Název[editovat | editovat zdroj]

Původní názvy[editovat | editovat zdroj]

Původní keltský ani římský název cesty se nezachoval. Název "Earninga Straete" (1012) dali silnici Sasové, a to podle kmene Earningas, který obýval region (později známý jako Armingford Hundred) kolem vesnice Arrington v hrabství Cambridgeshire a města Royston v hrabství Hertfordshire.[7] Staroanglického původu jsou rovněž názvy „Armingford“ i „Arrington“. Název mívá kromě "Earninga Straete" také podobu "Erming Street".[6]

Cesta bývá též označována jako Stará severní silnice, a to v úseku od Londýna až tam, kde se v blízkosti Godmanchesteru připojuje k Velké severní silnici A1.

Týž název, jiná silnice[editovat | editovat zdroj]

Saské pojmenování Ermine se však užívá i pro jinou římskou silnici, a to ze Silchesteru (Calleva Attrebatum) do Cirencesteru (Corinium) a Gloucesteru (Glevum), přičemž řeku Temži překračovala pod městečkem Cricklade na severu hrabství Wiltshire a klesala dál k vesnici Birdlip v hrabství Gloucestershire.[4]

Ermine Street míří k Burghley Parku

Alternativní trasy[editovat | editovat zdroj]

Thomas Codrington předpokládá, že „Erming Street" vedla od Londýna víc k západu a procházela místem nazývaným Theobalds Park u paláce Theobalds House v hrabství Hertfordshire.[8] Tato trasa je vyznačena na mnoha mapách.

Ware, hrabství Hertfordshire[editovat | editovat zdroj]

V hrabství Hertfordshire Ermine Street prochází místy jako Ware, St. Albans, Braughing nebo Baldock. Ware je v současnosti městem s 18 tisíci obyvateli. Na místě zhruba 200 metrů na západ od současné železniční stanice ve Ware Ermine Street překonávala řeku Lea. V roce 1952 byla při výstavbě stoky odkryta její část, což poskytlo příležitost ji prozkoumat podrobněji. Našly se tam mimo jiné 1600 let staré koleje vyjeté od povozů a pozůstatky hrnčířské dílny i kovárny.

Popis silnice ve Ware[editovat | editovat zdroj]

Materiál[editovat | editovat zdroj]

Všechny materiály, které tam Římané při stavbě použili, byly místního původu; vrstvy tvořila tmavá půda, štěrk, pískovec a pazourek ze štěrkopísků na severním břehu řeky. Křída se nachází na břehu jižním[9]. Vrstvy ležely na spodní vrstvě, kterou tvořila černá rašelina.

Ermine Street vede přes Boothby Graffoe Heath

Šířka[editovat | editovat zdroj]

Šířka silnice tam dosahovala téměř 20 metrů. Cesta totiž měla tři pruhy, střed (široký 7,3 metru) byl z tvrdšího materiálu a rovnější, krajní pruhy, 6 metrů široké, byly měkčí, písčité. Hlavní římské silnice včetně Ermine Street totiž využívaly střed jako vozovku pro dopravu, buď pěší nebo pro vozy, a postranní pruhy byly určené pro dobytek a koně. Její šíře je dokladem důležitosti spojení hlavního města se severem země.

Výběr trasy[editovat | editovat zdroj]

Silnice byla veden přes Ware, protože leželo od Londýna přímo na sever, což vyhovovalo římské praxi stavět silnice pokud možno rovně, a navíc se Ware od hlavního města nachází ve vzdálenosti 32 km, tedy příhodné pro zastávku císařské pošty.[10]

Roman Ridge (průběh cesty zde ukazuje řada stromů)

Alternativní trasy na sever od Lincolnu[editovat | editovat zdroj]

Římská mapa Británie nad textem nahoře ukazuje ten úsek Ermine Street, který měl i alternativní trasu. Když Ermine Street opouštěla Lincoln směrem k severu kolem Scamptonu, tato alternativní trasa zahnula doleva, takže tvořila široký půlkruh směrem k západu od ústí řeky Humber. Přímá cesta k severu mezi Lincolnem a Yorkem, na mapě vyznačená červeně, sice byla kratší, ale za nepříznivých povětrnostních podmínek na ní řeka Humber tvořila nepřekonatelnou překážku. Proto byla tato alternativní trasa vybudována (viz také římské silnice v Británii).

Antoninův itinerář[editovat | editovat zdroj]

Podrobný popis, jak silnice spojovala York (Eboracum), Castleford (Lagecium), Doncaster (Danum), Littleborough (Agelocum) a Lincoln (Lindum), poskytuje Antoninův itinerář.

Část této trasy v hrabství Lincolnshire, tzv. Till Bridge Lane, je moderní A1500. Trasa v oblasti Doncasteru a opět severně od Castlefordu je známa jako Roman Ridge nebo Roman Rigg. Značně dlouhý úsek této silnice tvořil později po mnoho století tzv. Velkou severní silnici mezi hrabstvími Nottinghamshire a West Yorkshire.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ermine Street na anglické Wikipedii.

  1. Grade II Listed Building, London. www.abheritage.co.uk [online]. [cit. 2019-10-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-10-22. 
  2. Roman Roads in England. Historic UK [online]. [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Roman England, the Roman in Britain 43 - 410 AD. Historic UK [online]. [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b Ermine Street | ancient road, England, United Kingdom. Encyclopedia Britannica [online]. [cit. 2019-10-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Roman Lincolnshire Revealed [online]. 2017-10-15 [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b Ermine Street. www.travelaboutbritain.com [online]. [cit. 2019-10-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. P.H.Blair, An Introduction to Anglo-Saxon England (Cambridge,2003),p.256
  8. http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/Topics/Engineering/roads/Britain/_Texts/CODROM/4*.html
  9. Transactions of the East Herts Archæological Society. Notes and Queries. 1944-02-26, roč. 186, čís. 5, s. 126–126. Dostupné online [cit. 2019-10-19]. ISSN 1471-6941. DOI 10.1093/nq/186.5.126. 
  10. Herts Memories [online]. [cit. 2019-10-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ID Margary, Roman Roads v Británii (3. vydání, 1973)
  • Ordnance Survey 1:50 000 map. (1972 až 2001)
  • Ordnance Survey, Mapa Římské Británie (3. vydání 1956)
  • Půdní průzkum Anglie a Walesu, Půdy Anglie a Walesu, list 4 (1983)
  • XTC píseň Chalkhills and Children, od pomerančů a citronů (1989)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

53°9′5″ s. š., 0°32′4″ z. d.