Emilio Fernández

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Emilio Fernández Romo
Narození26. března 1904
Coahuila
Úmrtí6. srpna 1986 (ve věku 82 let)
Ciudad de México
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Povolánífilmový režisér, scenárista, voják, filmový herec a televizní herec
Partner(ka)Columba Domínguez
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Emilio Fernández Romo (26. března 1904 Sabinas6. srpna 1986 Ciudad de México) byl mexický filmový režisér, scenárista a herec.

Měl přezdívku El Indio (Indián), protože jeho matka pocházela z kmene Kikapú. Jeho polorodým bratrem byl herec Jaime Fernández. Dcera Adela Fernández y Fernández se uplatnila jako dramatička.

V mládí se zapojil do povstání Adolfa de la Huerty proti prezidentu Obregónovi a po jeho potlačení strávil deset let v exilu v USA. Hrál zde ve westernech Oklahoma Cyclone a The Western Code. Po návratu do Mexika se vedle herectví živil také jako boxer nebo potápěč. Jeho rozhodnutí stát se režisérem ovlivnil Sergej Michajlovič Ejzenštejn.[1] Fernández byl vůdčí osobností zlaté éry mexické kinematografie okolo poloviny dvacátého století. Zaměřil se na realisticky pojaté silné příběhy v exotických reáliích, spolupracoval nejčastěji s kameramanem Gabrielem Figueroou a herci Pedrem Armendárizem, Dolores del Río, Maríou Félixovou a Columbou Domínguezovou.

Debutoval v roce 1941 filmem La Isla de la Pasión, následovalo sociální drama Polní květ. V roce 1943 natočil romantický příběh z období mexické revoluce María Candelaria, za který získal Zlatou palmu v Cannes.[2] Film Perla, natočený podle knihy Johna Steinbecka, byl oceněn na benátském filmovém festivalu. Mezinárodní úspěch sklidily také filmy Río Escondido, Vesničanka, Závrať a Vzpoura pověšenců, natočená podle románu B. Travena. V Argentině vytvořil film Ohňová země uhasíná. Jeho posledním významným dílem byla v roce 1974 Poznamenaná. Čtyřikrát získal mexickou cenu pro nejlepšího režiséra Premio Ariel.

Jako herec se Fernández uplatnil i v Hollywoodu. Sam Peckinpah ho obsadil do svých filmů Divoká banda, Pat Garrett and Billy the Kid a Přineste mi hlavu Alfreda Garciy.[3] Hrál také ve filmech Johna Hustona Noc s leguánem a Pod sopkou a ve filmech Burta Kennedyho Návrat sedmi statečných a Válečný vůz.

Soška Oscara byla údajně vytvořena podle postavy nahého Emilia Fernándeze.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Internet Movie DataBase Dostupné online
  2. Los Angeles Times Dostupné online
  3. Austin Film Society Dostupné online
  4. The World Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]