Dunkelsberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dunkelsberg
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterzaniklá vesnice
ObecVojenský újezd Hradiště
OkresKarlovy Vary
KrajKarlovarský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Dunkelsberg
Dunkelsberg
Další údaje
Zaniklé obce.cz11615
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dunkelsberg byla osada zaniklé obce Zakšov v Doupovských horách, ve vojenském újezdu Hradiště.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno vesnice bylo odvozeno od příjmení Dunkel. V historických pramenech se objevuje ve tvarech: Tunklpergk (1546), Dunkerls Pergk (1563), Tunglsberg (1631), Dunckelsberg (1705), Dunkelsbergerhof (1785) a Dunkelsberg nebo Tungelsberg (1847).[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osada byla postavena na jih od Zakšova a její součástí byl poplužní dvůr a ovčín. Ještě o něco více na jihovýchod stávala sklárna. Poprvé je osada zmiňována roku 1847. V roce 1853 došlo k ukončení provozu místní sklárny. Nedaleko sklárny stával přízemní domek, který roku 1850 nechal hrabě Eugen Černín z Chudenic přestavět na lovecký zámek. Koncem šedesátých let 19. století došlo k přestavění bývalé sklárny na parní pilu, která nesla název Adelen Dampfsäge (Adélina pila). V roce 1945 byla osada vysídlena a v roce 1953 spolu se zřízením vojenského újezdu zbořena.

Skutečná doba vzniku osady však může jít ještě více do minulosti. August Sedláček se totiž ve svém díle zmiňuje o tvrzi Tunklsberk (dosud přesně nelokalizovaná), která měla stávat v obci na úpatí hory Pustý zámek v místech pole Schlossacker. Zajímavé je, že na úpatí této hory ležel právě Dunkelsberg. Tato blíže neznámá obec existovala už ve 13. století, první písemná zmínka pak pochází až z roku 1546, kdy patřila pod Doupov. V roce 1563 však už obec neexistovala. V zemských deskách je totiž uveden už jen dvůr Dunkerls Perg.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách. Jejich vznik, původní význam a změny. Svazek I. A–H. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1954. 823 s. Heslo Dunkelsberg, s. 449. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]