Duch z Hahótu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Duch z Hahótu
Narození11. století
Povoláníkněz
Nábož. vyznáníkatolická církev
Funkcebiskup
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Biskup Duch z Hahótu (chorvatsky biskup Duh) byl první záhřebský biskup.

Život[editovat | editovat zdroj]

Otázka původu[editovat | editovat zdroj]

Pocházel zřejmě z Čech, podle některých zdrojů ze Slovenska (Horních Uher) [1]. Místo ani rok jeho narození ani smrti však nelze přesně doložit. Existuje rovněž teze, podle níž biskup Duch nepocházel přímo z Čech, nýbrž ze vsi s názvem Čechi nedaleko Záhřebu, kterou založili čeští kolonisté. V tom případě by byl Duch zřejmě hlaholáš, neboť obec byla zřejmě založena českými uprchlíky, kteří na konci 9. století uprchli z Velké Moravy. Jelikož však liturgickým jazykem záhřebského biskupství byla od počátku latina a biskupství bylo založeno jako součást uherské církve, je pravděpodobné, že biskup Duch kázal v latinském ritu.

Biskupem[editovat | editovat zdroj]

Kolem roku 1094 jej uherský král Ladislav I. Svatý, zakladatel záhřebského biskupství, jmenoval prvním záhřebským biskupem. S největší pravděpodobností byl Duch na biskupa vysvěcen v uherské Ostřihomi, jelikož záhřebské biskupství spadalo pod ostřihomskou metropolii. Důvodem, proč si uherský král za biskupa nového biskupství v Chorvatsku zvolil právě Čecha, je zřejmě podobnost jazyka, kterým by se nový biskup mohl dorozumět. Z domácího, válkou zdecimovaného duchovenstva, nebylo totiž možné najít vhodného kandidáta.

V tomto úřadu však biskup Duch zřejmě dlouho nevydržel, neboť jeho nástupce Bartoloměj nastoupil do biskupského úřadu v Záhřebu pravděpodobně ještě za života krále Ladislava, který zemřel roku 1095.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba/Rada české menšiny města Záhřebu Vlatka Banek: Nova knjiga o biskupu Duhu, Zagrebu, 2006.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Duh, biskup na chorvatské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Marijan Lipovac: Biskup Duh, Hrvatsko-češko društvo i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba, Zagreb, 2006.
Předchůdce:
Znak z doby nástupu biskup záhřebský
1093–??
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Sigismund I.