Dušan Kadlec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dušan Kadlec
Narození21. prosince 1942
Humpolec
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí12. září 2018 (ve věku 75 let)
Halifax
KanadaKanada Kanada
Alma materAkademie výtvarných umění v Praze
Povolánímalíř
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Dušan Kadlec (21. prosince 1942, Humpolec[1]12. září 2018 Halifax[2]) byl český malíř žijící v Kanadě. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze (1967) a na podzim 1968 emigroval do Kanady.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Podle jeho amerického galeristy patřil Dušan Kadlec k nejlepším světovým umělcům tvořících mariny.[3] V roce 2008 získal od Mystic Seaport Museum cenu Rudolfa J. Schaefera za námořní dědictví. Tato pocta je udělována výjimečnému umělci, jehož práce nejlépe dokumentuje a zachovává americké námořní dědictví.[zdroj?]

V rámci 6. světového antropologického kongresu v září 2019 v Humpolci, který se koná jedenkrát za 10 let a město Humpolec ho spoluorganizuje, mu byla udělena in memoriam pamětní medaile Dr. Aleše Hrdličky, která představuje pro Humpolec obdobu institutu čestného občanství města a jejím držitelem se může stát významný odborník v oboru antropologie nebo důležitá osobnost vědeckého, kulturního a společenského života.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Informační systém abART uvádí místo narození Humpolec.
  2. Dusan KADLEC, The Chronicle Herald
  3. BARNARD, Elissa. Halifax painter Dusan Kadlec was one of the world's top marine artists | SaltWire. www.saltwire.com [online]. [cit. 2022-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Humpolečtí zastupitelé schválili šest a šest nominací pro udělení Pamětní medaile dr. Aleše Hrdličky: Videozáznamy - NOVÉ: Humpolec. www.mesto-humpolec.cz [online]. [cit. 2022-02-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]