Dušan Hladík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monsignore
ThDr. Dušan Hladík
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení26. června 1983
Osobní údaje
Datum narození9. dubna 1959 (65 let)
Místo narozeníBrno, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
multimediální obsah na Commons
citáty na Wikicitátech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dušan Hladík (* 9. dubna 1959 Brno) je český římskokatolický kněz působící ve Spojených státech amerických, bývalý člen cisterciáckého řádu a papežský kaplan.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Pochází z Kuřimi, kde už jako dítě ministroval, a je jedináčkem. Jeho otec Jan Hladík byl dámský krejčí, matka Olga Hladíková pracovala jako kuchařka v dětských jeslích. Po maturitě na střední průmyslové škole elektrotechnické v Brně v roce 1978 začal studovat na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Kněžské svěcení přijal 26. června 1983 v Brně a posléze působil jako farní vikář nejprve v Židlochovicích, poté v Brně-Zábrdovicích a nakonec ve farnosti u kostela sv. Kříže ve Znojmě. V září 1986 se stal prefektem kněžského semináře v Litoměřicích a začal vyučovat liturgický zpěv a liturgické a společenské chování na litoměřické Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě. Jeho pedagogické působení bylo ukončeno v prosinci 1989, roku 1990 získal licenciát teologie na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a byl ustanoven duchovním správcem farnosti Velké Němčice.

V roce 1994 se stal doktorem teologie a vstoupil do cisterciáckého řádu, v němž přijal řeholní jméno Jan. Jednoroční noviciát strávil v klášteře Heiligenkreuz v Rakousku a od roku 1995 pobýval ve Vyšebrodském klášteře. Ve Vyšším Brodě působil nejprve jako správce kláštera a roku 1997 se stal duchovním správcem tamní farnosti. Po uplynutí doby časných slibů se však rozhodl z řádu vystoupit a vrátil se do brněnské diecéze. V srpnu 1999 byl vyslán do Spojených států amerických, kde působí jako předseda České misie v Chicagu a šéfredaktor českého krajanského měsíčníku Hlasy národa, podílí se na pořádání Moravských dnů v Chicagu a vystupuje v televizní stanici pro chicagské Čechy, a formálně ustanoven farním vikářem v Rousínově. Onemocněl rakovinou, ale ze své nemoci se zotavil. Roku 2010 jej papež Benedikt XVI. jmenoval kaplanem Jeho Svatosti. Mimo svého kněžského povolání se Dušan Hladík učil hrát na klavír, harmoniku a varhany a věnuje se také přístrojovému potápění a amatérské výstavbě varhan.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Pašije na Květnou neděli a na Velký pátek, Ústřední církevní nakladatelství, Praha 1988
  • Dějiny kláštera Porta Coeli I, Sursum, Tišnov 1994
  • Česká misie v Chicagu, Česká misie, Chicago 2008

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]