Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Thejinan

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení. --Tchoř 18. 11. 2009, 16:25 (UTC)

Děkuji Vám za první informace v článku Nanajci. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Ria 18. 11. 2009, 17:50 (UTC)

Džürčeni[editovat zdroj]

Je výborné, že se věnujete dálnovýchodním národům a zaplňujete jednou z mnoha „děr“ na wiki. Měl bych jen pár poznámek k článku Džürčeni:

  • Když jsou v Kategorii:Národy Ruské federace, je nevhodné je dávat do Kategorie:Národy a etnika (protože ta první kategorie už je součástí té druhé, více se píše v nápovědě na Kategorizace#Nejnižší možná kategorie a výjimky).
  • Nejsem si jistý o jakém národu vlastně píšete. O Džürčenech (anglicky:Jurchens, rusky.Чжурчжэни) národu žijícím po staletí v Mandžusku a roku 1635 přejmenovaném na Mandžuy? Nebo o Ďučerech (anglicky: Duchers; rusky: Дючеры) nárůdku žijícím na Amuru a přilehlém ústí Ussuri v polovině 17. století? Zdraví --Jann 5. 12. 2009, 15:29 (UTC)
Dobrý den děkuji vám za radu ohledně třidění článků do kategrií. Co se týče Džürčenů, omlouvám se za špatné označení, spletl jsem si jejich anglické a ruské označení - píšu tedy o Džürčenech - předcích tunguzských národů (zejména Mandžuů). s pozdravem - Thejinan
Aha, tak jo, opravil jsem tedy interwiki a anglické/ruské jméno v úvodu.
Technické rady : Diskuzi vždy vedeme na jednom místě, tam kde začala (proto jsem vaši repliku překopíroval sem). K podepisování můžete používat tlačítko nad editačním oknem.
Mějte se pěkně, zdraví --Jann 5. 12. 2009, 17:55 (UTC)
Dobrý večer, děkuji že jste článek upravil a za vaši radu - omlouvám se ale jsem nováček.
S pozdravem --Thejinan 5. 12. 2009, 19.20 (UTC)
V pohodě, je jasné, že nevíte všechno hned od začátku. Až se za pár měsíců otrkáte, budete i vy pomáhat nováčkům. --Jann 5. 12. 2009, 19:13 (UTC)
Trochu jsem článek také poupravil – je skvělé, že se té nepříliš známé problematice někdo věnuje :-) Jirka O. 5. 12. 2009, 19:17 (UTC)

Malé národy Severu[editovat zdroj]

Zdravím. Všiml jsem si, že jsi v seznamu malých národů Severu provedl některé změny, zejména Enci > Enkové. Nečetl jsem na toto téma žádnou odbornou literaturu, takže věru nevím, který název je správnější. Máš k dispozici nějaký relevantní zdroj, který uvádí etnonymum „Enkové“? magairlín 19. 8. 2010, 16:52 (UTC)

V encyklopedii Člověk od Roberta Winstona (+ kolektiv) vydaná Dorling Kindersely používají označení "Enkové". Jinak se o nich v české literatuře moc nepíše... Podle mě je pro češtinu lepší výraz "Enkové". Když použijete genitiv tak "Enků" mi příjde leší než "Enců". Ovšem pokuď se domníváte že jsem svoje počínání nepříliš dobře zdůvodnil a myslíte si že je vhodnější označení "Enci" tak jméno opravte. Přeji hezký večer. Thejinan 19. 8. 2010, 22.14 (UTC)
Dobrá, pokud tak praví encyklopedie údajně přeložená širokým týmem odborníků, budu tuto informaci respektovat (aspoň dokud nenarazím na nějaký odbornější zdroj tvrdící opak).
Co mě na označení Enkové zarazilo: ve všech jazycích v názvu hláska /c/ je, a to přímo ve kmeni (německy Enzen, francouzsky Énetses, italsky Enzi, litevsky Encai, nizozemsky Enetsen, finsky Enetsit, polsky Eńcy, rusky Энцы, turecky Enetsler, ukrajinsky Енці). Pro češtinu je významný zejména ruský tvar Энцы: ruština na rozdíl od češtiny nezná střídání k/c, takže /c/ je přítomné ve všech pádech; podobně tak (zdá se) v polštině. Intuitivně mi připadá logické skloňovat podle vzoru „Něnci“. magairlín 19. 8. 2010, 22:37 (UTC)

Malé národy Severu II[editovat zdroj]

Ahoj, rozhodl jsem se trochu vylepšit článek Malé národy Severu – současný seznam vypadá příliš suchopárně a pro neznalého člověka jsou to jen prázdné pojmy. U každého národa by měl být ilustrační obrázek a pár základních informací např. o rozšíření, početnosti, jazyce, tradičním způsobu života aj. Můj provizorní návrh je tady. Budeš-li mít zájem doplnit k některým (třeba svým oblíbeným) národům krátké povídání, tvá spolupráce je vítána. magairlín 7. 4. 2011, 17:45 (UTC)

To je hodně dobrý nápad, určitě se do tvorby seznamu zapojím. Asi bude nejlepší když ten seznam vytvoříš, a já bych pak mohl doplnit nějaké informace o národech o které se zajímám nejvíce (původní obyvatelé ruského dálného východu: Nivchové, Čukčové, Itelmeni, ruští Aleuté, Kamčadalové, Orokové a dále teřba Oročové, Negidalci, Ulčové, Udehejci atd.) popř. i u jiných. Šlo by to takhle? Thejinan 7. 4. 2011, 21:01 (UTC)
Tak jsem jakous-takous tabulku do článku vložil, nacpal do ní obrázky, které jsem na Commons našel a doplnil údaje o početnosti a rozšíření podle posledního sčítání lidu v Rusku (loni proběhlo sčítání nové, ale výsledky ještě nejsou zpracované). Bude potřeba doplnit hlavně nějaká obecná povídání, zatím tam jsou pouze u pár národů spíše náčrty, jak by to zhruba mohlo vypadat (ale vlastní invenci se samozřejmě meze nekladou). Díky za spolupráci! magairlín 7. 4. 2011, 19:46 (UTC)