Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Petr79

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, do článku František Mašek jste doplnil některá životopisná data. Na wikipedii je ovšem všechny informace nutno doprovodit uvedením zdroje a nestačí osobní znalost dotyčného či příbuzenský vztah. Zdrojem musí být kniha, článek, studie na internetu, nekrolog ve sborníku apod. Uveďte prosím takový zdroj, klidně mi to napište sem, já to do článku doplním. díky, --Davcza (diskuse) 12. 1. 2013, 10:18 (UTC)

Dobrý den, reaguji na Vaše emaily....Ano Vámi přidané údaje jsem z článku odstranil (přečtěte si prosím pravidlo Wikipedie:Ověřitelnost), ale jsou dočasně uloženy v jeho historii. Občas mi to taky trhá srdce, ale není možné riskovat, že někdo bude do wikipedie zadávat úmyslně mylná nebo prostě jen neozdrojovaná data. Wikipedie není prostor pro bádání, ale spíš kompilací již publikovaných informací, viz pravidlo Wikipedie:Žádný vlastní výzkum. Z Vašeho emailu jsem pochopil, že údaj o narození dotyčného pochází ze SOA Třeboň. Já myslím, že by se to dalo s odřenýma ušima jako pramen použít, ale poprosil bych plnou citaci, tedy nejen, že to je SOA Třebon, ale i oddělení, spisový arch, inventární číslo či číslo folia apod. Zároveň upozorňuji, že tento pramen [1] uvádí jako den jeho narození 4. říjen, nikoliv Vámi udávaný 6. říjen, takže ideálně to asi (pokud uvedete podrobnější citaci archiválie z Třeboně) uděláme tak, že v článku zmíníme obě data narození jako variantní. A co údaj o úmrtí, ten je odkud? Bohužel prameny rodinné povahy, vzpomínky příbuzných, domácí archiválie, se použít jako pramen nedají. Opět opakuji, leckdy mi to rve srdce, ale wikipedie má taková pravidla. Mám ale pro Vás návrh "fíglu", jak to obejít. Pokud jste o vašem prapra..dědečkovi zjistil více zajímavých informací, zkuste o něm sepsat článek (něco jako 150 let od narození jihočeského statkáře a politika). Pokud Vám ho otisknou, třeba v nějakém regionálním periodiku v Třeboni (a vzhledem k tomu, že šlo o významného celostátního politika by to mohlo být ústrojné), pak je možné informace z takového článku použít jako podklad pro rozšíření článku na wikipedii. Je to trochu absurdní, ale takové jsou regule. Co Vy na to? Zdravím, --Davcza (diskuse) 12. 1. 2013, 21:13 (UTC)

Dobrý den, děkuji za návrh řešení, ale v tuto chvíli nejsem schopen napsat nějaký rozsáhlý článek o svém předkovi. Navíc článků již několik vyšlo, ne tedy komplexních a spíš se týkaly nějaké etapy jeho života nebo místa kde žil, jako např. Ústrašice apod. Bohužel jsem se zavázal, že nebudu uveřejňovat informace z SOA Třeboň ani odkazovat. Mohu Vám pouze sdělit, že informace se nachází v již digitalizované části - matriky - Římskokatolická církev - Milevsko - kniha 13 - matrika N (narozených) - str. 116. Nicméně si NEPŘEJI, aby tento údaj byl zveřejněn. Myslím tím teď, kde se tyto informace nachází. Pokud udělal chybu farní úřad nevím, tam je uvedeno datum 6.října 1862. Obecně nejsou uváděny ani jiné informace správně, v čemž mě utvrdil pan Ing. Pešta, který pracuje v okresním archivu. Data narození ze sčítání lidu jednotlivých členů sourozenců Františka Maška neodpovídají matrice. Ve výše uvedené knize -matrice N je uvedeno i datum úmrtí. Asi z důvodu místní významnosti (farní úřad Milevsko). Jinak kniha zemřelých není ještě digitalizována. Jinak si dovolím doplnit, Vy, jakožto zakladatel tohoto "odkazu" myslím tím Františka Maška, máte asi plné právo, korigovat doplněné údaje. Protože předpokládám, že samotná Wikipedie nelustruje všechny vytvořené "stránky". Pokud mi nemůžete vyhovět, nelpím na tom a respektuji Vámi dodržovaná pravidla, pak Vás ale požadám o smazání fotografie, kterou jsem doplnil také já a Vy nemůžete ověřit její pravost - nebo tedy Wikipedie. Nepotřebuji si zde vytvářet "pomníček" mého předka, o kterém je radost zjišťovat nové a nové informace, pouze mi šlo o doplnění informací, když už jsem ho tu našel. Rodinné dokumenty, máme všichni k dispozici a nepotřebujeme dělat "výstavku" na internetu. Přeji Vám hezký zbytek víkendu.

Zdravím, pokud nějaké články (byť s dílčími informace vyšly) tak "sem s nimi" - i to se dá jako zdroj použít. Proč nechcete odkazovat na prameny ze SOA Třeboň? To je škoda, protože s takto komplexní citací by to bylo "s odřenýma ušima" schůdné (wikipedie sice favorizuje sekundární prameny, ale i tento primární pramen je podle mě dostatečně ověřitelný). Nechcete to přehodnotit? Jinak... ano založil jsem článek o Františku Maškovi (stejně jako o stovkách dalších prvorepublikových politiků), ale žádná speciální práva z toho na wikipedii neplynou, takže článek může editovat kdokoliv, včetně Vás. Jen je nutné dodržovat (leckdy svazující) pravidla wikipedie. Co se týče fotografie, ta ta je řešena přes paralelní projekt wiki commons, kterým se tolik nezabývám a tudíž jsem to neřešil. Já bych tam tu fotku nechal, protože ten článek má skutečně potenciál k růstu a není třeba to vzdávat. Když dáme dohromady citaci z třeboňského archivu + pár článků tak se tam mininálně ta Vámi přidaná data, ne-li mnohá další můžou vrátit. Hezký večer, --Davcza (diskuse) 12. 1. 2013, 22:45 (UTC)