Diskuse s wikipedistou:Hanak5

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Hanak5 v tématu „Dvojitá příjmení

--Horst (diskuse) 28. 8. 2014, 08:30 (UTC)

Zdravím, můžete článek Renata Hiráková prosím zkontrolovat? Po kopírování tam zůstalo jiné jméno a en i sk:wiki má i jiné místo a datum narození--Horst (diskuse) 12. 10. 2015, 20:48 (CEST)Odpovědět

Ludmila Matušů-Komeštíková[editovat zdroj]

Zdravím. Asi chybka [1] ME 1991. Neopravoval jsem.--Zoner60 (diskuse) 17. 10. 2015, 12:46 (CEST)Odpovědět

Dvojitá příjmení[editovat zdroj]

Zdravím kolego, přesunul jste nazpět jména dvou článků včera přejmenovaných. Anketu o nejlepšího sportovce ani síň slávy nemohu žel uznat jako zdroj pro jméno, které osoba užívá. Nepostačují ani jako zdroj pro očekávané jméno jako název článku. Pro zachování těchto dvojitých příjmení v názvu článku je nutné řádně doplnit jiný věrohodný zdroj, ze kterého jste čerpal. Pokud jsou uvedeny v knize Historie československého basketbalu v číslech, zkontrolovat to zatím nemohu, ale chtěl bych Vás požádat o přesnější citaci a vložení reference přímo za jméno osoby. například pomocí šablony {{Citace monografie}}. V článcích jsem si rovněž všiml, že do externích odkazů vkládáte odkazy které jsou k článku samotnému jako externí nevhodné. Například u Svatavy Faifrové-Kysilkové to jsou

Vizte WP:Externí odkazy --Rosičák (diskuse) 19. 10. 2015, 19:47 (CEST)Odpovědět

Příspěvek od Rosičák pod názvem Dvojitá příjmení řeší rozdílnou problematiku a také jeho odkaz na šablonu {{Citace monografie}} je zaměřen na oblast generování citací monografií, což ale není předmětem pro názvy článků na wikipedii o našich hráčkách basketbalu.
Pro názvy článků o významných hráčkách basketbalu jsou použity:
  • oficiální dokumenty a publikace ÚV ČSTV, Československé basketbalové federace, České basketbalové federace - např.
    • Ing. Pavel Šimák: Historie československého basketbalu v číslech (1932-1985), Basketbalový svaz ÚV ČSTV, II. část (1985-1992), Česká a slovenská basketbalová federace, k níž doslov napsal generální sekretář Československé basketbalové federace (březen 1993)
    • Čestná listina zasloužilých mistrů sportu, Čestná listina mistrů sportu
    • Kompletní konečná evidence reprezentace žen, Stav klubu ligových střelců
    • Síň slávy ČBF Hráči a hráčky v Síni slávy České basketbalové federace, kam jsou zařazeny podle oficiálního rozhodnutí sportovního orgánu, nejde tedy o anketu,
  • v souladu se sportovními dokumenty a články na webu a v periodickém tisku, v nichž označení hráčky je v souladu s postupem označování názvu článků o hráčkách - např.
Sobotní semifinále Excelsior Ženské basketbalové ligy mezi ZVVZ USK Praha a VŠ Praha ozdobí o přestávce gratulace třem velkým osobnostem československého basketbalu, které slaví životní jubilea. Bývalé hráčky Dana Klimešová-Ptáčková, Martina Pechová-Jirásková a Hana Ezrová-Kopáčková dohromady získaly na mistrovství světa a Evropy 15 medailí, z toho 7 stříbrných a osm bronzových... Autorem textů je Jakub Bažant.

web denik.czweb financninoviny.czweb facebook.com

Vámi citované nevhodné odkazy na web stránky todor66.com, ale patří k nejvýznamnějším o basketbalových soutěžích.
Výše uvedené články o rozhodnutích a v dokumetech resp. publikacích sportovních orgánů a na web stránkách jsou tedy "věrohodné zdroje" a jsou v souladu se způsobem označení hráček v dokumentech sportovních orgánů, v basketbalové Síni slávy, v periodickém tisku, na webu a také na wikipedii, kde jsou zaměřeny u významných hráček basketbalu na jejich sportovní kariéru, proto označení hráček a názvy článků (aby měla logiku) jsou použity tak, aby byly pro veřejnost srozumitelné, protože vyjadřují působení hráčky. Rozhodující je pochopení a logika problematiky.
Doporučuji proto, aby do obsahu článků nebylo zasahováno ze strany osob, které nemají příslušné oficiální sportovní informace. Není oprávněno měnit oficiální sportovní dokumenty. Oceňuji Vaši pomoc, která ale nemůže být v rozporu s vydanými dokumenty. Hanak5 (diskuse) 19. 10. 2015, 23:23 (CEST)Odpovědět
Zdravím,
  • šablona Citace monografie slouží k lepší identifikaci vkládaných zdrojů můžete například přesně odkázat na stranu v knize, která obsahuje zdrojovanou informaci.
  • Názvy článků se na českojazyčné Wikipedii řídí doporučením WP:Název článku
  • Jako nevhodné externí odkazy jsem výše uvedené označil proto, že přímo nesouvisejí s osobou o které článek je (není tam ani uvedeno její jméno). Bylo by je možné uvést třebas jako zdroj nějaké informace vložené v článku, ale jinak jsou to nevhodné odkazy.
  • Také jsem si všiml, že jako zdroj občas uvádíte vlastní archiv. Na to pozor. Váš archiv není ověřitelný zdroj. Mohlo by se jednat i o při tvorbě článků zakázaný Vlastní výzkum.
  • Na závěr ještě jeden odkaz WP:Věrohodné zdroje. Rozhodně mezi ně nepatří facebook.com. Co se týče jmen osob, věrohodné jsou matriční zápisy a zápisy v oficiálních rejstřících pokud nejsou k dispozici poslouží i osobní web stránky, které obsahují životopisné údaje.--Rosičák (diskuse) 21. 10. 2015, 17:08 (CEST)Odpovědět

Závěr
Ve sportovních registracích/licencích Československé resp. České basketbalové federace jména hráčů a hráček pro jednotlivé zápasy jsou dle jejich dokladů a zápisů v oficiálních rejstřících.

  • Názvy článků o našich hráčkách na wikipedii ale vyjadřují nikoliv jednotlivé zápasy, ale týkají se celé osobnosti a kariéry našich hráček, včetně udělených vyznamenání a sportovních ocenění a jsou použity v souladu dle rozhodnutí a dokumetů resp. publikací sportovních orgánů (zejména Československé resp. České basketbalové federace), viz všechny Reference a obsah shora uvedených dokumentů - 19. 10. 2015, 23:23 (CEST).
  • Do názvu a obsahu článků by nemělo být bezdúvodně zasahováno ze strany osob, které nemají příslušné oficiální sportovní informace, ačkoliv wikipedisté Rosičák a Jowe tak učinili, aniž by prokázali znalost problematiky a způsobili tak chyby článků o našich hráčkách na wikipedii. == Hanak5 (diskuse) 26. 10. 2015, 11:03 (CET)Odpovědět